Financiering voor historische werf op Zaaneiland nog niet rond

De financiering voor een historische scheepswerf op het Zaaneiland in Zaandam is nog niet rond. Ook de toestemming is er nog niet. Dat bleek dit Open Monumentenweekeinde in het Zaantheater waar de Vereniging Zaans Erfgoed toelichting gaf op haar plan om een historische scheepswerf te bouwen in Zaandam.

De afgelopen jaren is de vereniging meermaals in gesprek gegaan met gemeente Zaanstad. Ze wil de werf op het Zaaneiland, op de plek waar nu nog het oude kantoorpand van woningcorporatie Rochdale staat. Zaans Erfgoed wil daar een vaste ligplaats voor de replica van De Shtandart, de eerste boot die Czaar Peter bouwde toen hij terugkwam in Rusland.

,,De boot ligt daar aan open water, er zijn goede zichtlijnen en het water is er diep genoeg voor de Shtandard om aan te meren”, zegt voorzitter Ron Kiburg tijdens zijn verhaal.

De vereniging hoopt aankomende maand groen licht te krijgen van de gemeente Zaanstad om het plan in werking te kunnen gaan zetten. Ook heeft zij toestemming nodig van Rochdale, omdat de scheepswerf op hun terrein zou komen te liggen. ,,De basis ligt er nu, en het is een goed plan. We hebben al met veel betrokkenen gesproken, ook de buurtbewoners. En tot nu toe is iedereen eigenlijk altijd enthousiast”, zegt Jacob Reitsma.

Kip en het ei
Maar echte toestemming voor de uitvoering van het plan is er dus nog niet. ,,Ook de financiering is nog niet rond”, zegt Reitsma. ,,Dat is op dit moment gewoon een beetje het kip en het ei. Want sponsoren willen wel van je weten hoe en wat, voor ze er geld in gaan steken, maar instanties als de gemeente willen juist weer weten of er geld voor is voor ze toestemming geven.”

Met de lezingen hoopt de vereniging wel weer een grote stap te zetten richting de realisatie van het plan. ,,Vrijdag zijn de raadsleden bij de presentatie komen kijken, we hebben een persmoment gehad en er zijn veel buurtbewoners geïnformeerd”, aldus Reitsma.

De scheepswerf moet verschillende functies gaan bekleden binnen de Zaanstreek. ,,Het moet een leer- en werkplek worden voor houtbewerking, het moet het centrum van Zaandam aantrekkelijker maken voor toeristen, we willen graag dat er kennis gebundeld wordt over de scheepsbouw, en het moet er fraai uit gaan zien.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: Maquette van de historische scheepswerf. © Foto Zaans Erfgoed