Engelse replica van raderstoomboot Comet zal worden gesloopt

In Glasgow heeft onderzoek aangetoond dat een poging om de in 1962 gebouwde replica van de raderstoomboot Comet zinloos zal zijn. De Comet is een exacte kopie van de stoomboot uit 1812 die het eerste succesvolle passagiersschip van Europa werd. Het schip is een belangrijk onderdeel van Glasgow’s maritieme erfgoed.

Tien jaar geleden werd nog voor 180.000 pond een restauratie uitgevoerd aan het schip. Om budget redenen werd toen een plan om een overkapping over het schip te maken geschrapt. Er werd slechts een gedeeltelijk afdak over het dek geplaatst. Achteraf is duidelijk dat de romp van de Comet mede door het nalaten hiervan ernstig verrot is. Een nieuwe romp bouwen zou nu een investering vragen van circa £ 750.00.

De stoommachine is nog intact. Het bouwen van een nieuwe replica om daarin de stoommachine te plaatsen is mogelijk, maar het onderzoeksbureau I K Macleod & Associates geeft daarbij aan dat een dergelijke nieuwe replica geplaatst zal moeten worden in een klimaat-gecontroleerde binnenruimte.

Openings-afbeelding: de Comet in betere tijden