Nieuws

Eerste seizoen met nieuwe formule: SKS-skûtsjes meten voor een gelijk speelveld

Het duurt nog ruim anderhalve maand voordat het seizoen echt losbarst, maar de schippers van de SKS zijn al druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe – en hopelijk complete – seizoen. Deze week worden de schepen in IJlst secuur opgemeten, om het wedstrijdveld zo eerlijk mogelijk te maken.

Het opmeten van de schepen gebeurt al langer, maar sinds 2019 is er een nieuwe formule. Een formule die nog niet gebruikt is in de wedstrijden. Dat komt omdat de eerste metingen met deze rekenmethode in juni 2019 plaatsvonden, vlak voor de wedstrijden.

De resultaten en de berekeningen kwamen pas later, na het SKS-seizoen. Daarna volgde de coronapandemie, waardoor zowel de seizoenen van 2020 als 2021 niet konden doorgaan. Gevolg is dus, dat het komende seizoen het eerste seizoen met de formule is.

De nieuwe formule moet zorgen voor een eerlijker wedstrijdveld. De vorm van het skûtsje of het tuig zou niet meer moeten uitmaken voor de winst. Volgens Jeroen Veenema van de SKS maken vanaf nu alleen de schipper en de bemanning het verschil.

Formules in de SKS
Over de zeilformule is vroeger nogal wat ophef geweest. In 2016 voerde de SKS een nieuwe formule in, gebaseerd op breedte, lengte en diepgang van een skûtsje. Maar daar kwam nogal wat gedoe over. De meting zou niet altijd eerlijk zijn voor alle schepen. Vooral Langweer en Joure waren er niet blij mee.

De nieuwe methode moet er verandering in brengen. Bij de oude meting bestond de kans dat de breedte en lengte van twee schepen gelijk zijn, maar dat er toch verschil is, omdat het ene schip ronder is dan het andere en daardoor makkelijker vaart. Ook het gewicht wordt bij de meting de komende weken bij alle schepen op dezelfde wijze vastgesteld.

Schipper Jeroen Pietersma van het skûtsje van Drachten heeft veel vertrouwen in de nieuwe meetmethode. Zijn skûtsje ligt woensdagochtend al om zes uur op het droge om gemeten te worden. Met een digitale laser wordt het schip in kaart gebracht. Een computer kan daarna een berekening maken, waarna een conclusie volgt over het onkruid. Het skûtsje van Drachten heeft in de afgelopen maanden een grondige aanpassing ondergaan: eerder zat er een knik in het schip, die is er nu uitgehaald. Hierdoor is de meting van deze week extra spannend.

Ook de skûtsjes van Akkrum en Heerenveen zijn flink aangepast. De verwachting is dat de resultaten over twee weken volgen. Dan hebben de skûtsjes genoeg tijd om hun tuig aan te passen, en ook te oefenen met een eventuele nieuwe situatie.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: SKS wedstrijd, © Skydrone Sloten