Nieuws

Booteigenaren worden gecontroleerd op gebruik aangroeiwerende verven

FVEN
EOC

Nu het nieuwe watersportseizoen voor de deur staat, gaan handhavers van het waterschap vanaf eind maart op pad om particuliere booteigenaren in Noord-Holland te controleren op het juiste gebruik van antifoulings (aangroeiwerende verven).

Doel hiervan is dat er minder schadelijke stoffen, zoals zink en koper, in het oppervlaktewater terechtkomen. Antifouling is bedoeld om aangroei van algen, wieren en schelpen op de romp van vaartuigen te voorkomen.

Zware metalen
Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) maken rond deze periode veel botenbezitters hun schip gereed. De middelen die zij gebruiken bevatten doorgaans veel zware metalen, sommige zijn in Nederland zelfs verboden. Dat kan volgens het waterschap milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld door te kiezen voor alternatieve verfsoorten met minder biociden of op basis van epoxy, die zonder schade kunnen worden geborsteld.

Welke antifoulings in Nederland zijn toegestaan, wordt beoordeeld door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Wie bootverven gebruikt die niet op de lijst voorkomen, riskeert een boete. ,,Boetes uitdelen is niet het uitgangspunt’’, benadrukt Marieke Duijn-Kerssens namens HHNK (werkgebied: Noord-Holland boven het Noordzeekanaal). ,,Tijdens controles worden vragen gesteld en informatie verstrekt. Voorlichting geven is prioriteit.’’

Sancties
Overtreders krijgen volgens de waterschapswoordvoerster altijd eerst de gelegenheid om ’verkeerde’ verf te verwijderen, voordat er sancties volgen. ,,Bij een volgend incident wordt een boete uitgeschreven. Een andere maatregel is dat een boot het water niet in mag.’’

Lees verder op de site van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier