Blazer TX11 gaat weer naar het Zuiderzeemuseum

Na het vaarseizoen van de TX11 vanuit Workum liet de eigenaar (Vereniging van vrienden van het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen) weten het schip weer terug te nemen. Ze wil de blazer afmeren in de haven van het Zuiderzee buitenmuseum.

De blazer TX11 heeft tot het najaar van 2019 vanuit de Blazerhaven in Workum met gasten gevaren en is altijd door een ploeg van zo’n 15 enthousiaste vrijwilligers bevaren en onderhouden.

Nu doet de gelegenheid zich voor dat er op Werf de Hoop een authentieke botter ligt, de Elburg 23 Deze wordt daar momenteel gerestaureerd door personeel van de werf, gezamenlijk met de eigenaar van de botter Harry Verdegaal.

Deze eigenaar zocht naar een mogelijkheid om het schip weer in de vaart te krijgen en te houden. De vrijwilligers- en vriendengroep van de TX!1 raakten met Harry in contact en zagen in de EB23 een kans om op dezelfde manier als met de TX11 te gaan varen en in de toekomst gastenvaarten te doen. Ook op dit schip kunnen maximaal 12 gasten meevaren.

Waarschijnlijk zal de restauratie van de EB23 eind mei klaar zijn, zodat het schip dan te water gelaten kan worden. Tijdens deze restauratie en daarna zullen de vrijwilligers dan het reguliere onderhoud doen.