Aankomst van “Flying P Liner” PEKING in de haven van Hamburg

De vier-mastbark / “Flying P Liner” PEKING is afgelopen dinsdag voor de eerste keer na 88 jaar in Hamburg aangekomen. Het schip werd begeleid door vele historische schepen. Het compleet gerestaureerde schip keert terug naar haar originele thuishaven en wordt daar een vast onderdeel van het Hafenmuseum Hamburg.

De Flying P-Liners waren de zeilschepen van de Duitse rederij F. Laeisz uit Hamburg. Het bedrijf werd in 1824 opgericht door Ferdinand Laeisz als hoedenfabrikant. Hij was behoorlijk succesvol en verkocht zijn hoeden zelfs in Zuid-Amerika. In 1839 liet hij de houten driemaster CARL (genoemd naar zijn zoon) bouwen en ging hij de scheepvaart in, maar door gebrek aan succes verkocht hij het schip een korte vijf jaar later.

The Peking Battles Cape Horn: Johnson, Irving: 9780930248062: Amazon.com:  Books

Ferdinands zoon Carl Laeisz kwam in 1852 in het bedrijf. Hij was het die de firma F. Laeisz in een scheepvaartbedrijf veranderde. In 1857 bestelden ze een bark die ze PUDEL noemden (wat de bijnaam was van Carls vrouw Sophie), en vanaf het midden van de jaren 1880 hadden al hun schepen een naam die begon met ‘P’ en ze werden bekend als ‘de P-lijn’. “. Het laatste schip zonder “P-naam” was de houten bark HENRIETTE BEHN die in 1885 aan de Mexicaanse kust strandde. De firma Laeisz specialiseerde zich in de Zuid-Amerikaanse nitraathandel. Hun schepen waren gebouwd voor snelheid en ze verwierven al snel een uitstekende reputatie op het gebied van tijdigheid en betrouwbaarheid, wat leidde tot de bijnaam “de Flying P-Line”. De vijf-mast bark POTOSI maakte de reis van Chili naar Engeland rond Kaap Hoorn in 1904 in slechts 57 dagen, een record voor die tijd.

De firma Laeisz liet enkele van de grootste zeilschepen ooit bouwen. Ze experimenteerden met vijfmasters met stalen romp, eerst de bark POTOSI (1895) en in 1902 het enorme volschip PREUSSEN met een lengte van 147 meter (482 ft 3 in), 5.081 bruto registerton (BRT) en meer 7.800 ton draagvermogen (DWT). Ze kon sneller varen dan 18 knopen (33 km / u; 21 mph) en haar beste 24-uurafstand was 392 mijl in 1908 tijdens haar reis naar Yokohama.

Deze schepen bleken echter te groot: Het werd lastiger om er bemanning voor te krijgen en het werd steeds moeilijker om een ​​bevredigende belading te krijgen op de heenreis van Europa naar Chili. De later gebouwde schepen, zoals PEKING of PASSAT, werden weer kleinere viermastschepen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel van de schepen van Laeisz geblokkeerd in Chileense havens en moesten ze worden overgedragen als herstelbetalingen. De compagnie Laeisz heeft echter na de oorlog veel schepen terug kunnen kopen en weer in de vaart kunnen nemen.

Tegen het einde van de jaren 1920 begon het bedrijf zich terug te trekken uit de nitraathandel en begon het steeds meer andere goederen te vervoeren, bijv. bananen. Ze verkochten ook enkele van hun oudere schepen, bijvoorbeeld PAMIR aan Gustav Erikson in Finland die al het voormalige Norddeutscher Lloyd-schip HERZOGIN CECILIE had verworven. Het laatste zeilschip dat door de compagnie Laeisz werd besteld, was PADUA in 1926. Dat is het huidige SailTraining Ship Kruzenshtern dat onder Russische vlag vaart. Na de Padua bestelde de compagnie Laeisz alleen nog stoomschepen.

Heino Schlichting maakte op Youtube een film van de aankomst: