Nieuws

Beëindigen tijdelijke maatregel geldigheid certificaten tijdens COVID-19

FVEN
EOC

Hoewel de Covid-19 pandemie nog in volle gang is heeft Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloten om de tijdelijke maatregel m.b.t. het opschorten van de certificering tijdens de Covid-19 pandemie medio 2021 te beëindigen. Deze tijdelijke maatregel is tweeledig:

  • Binnenvaartcertificaten (CBB, CVOR, CVOZ etc.) die op 15 maart 2020 geldig waren blijven geldig
  • Geen handhaving op geldigheid binnenvaartcertificaten

Vanaf 1 februari 2021 wordt de handhaving door ILT hervat, indien aangetoond kan worden dat het certificeringstraject loopt wordt er bij een controle aan boord door ILT niet handhavend opgetreden. De tijdelijke maatregel m.b.t. het niet handhaven vervalt per 1 augustus 2021, vanaf dat moment zal ILT in alle gevallen handhaven.

Als er op dit moment nog geen certificeringsopdracht loopt, dan is het zaak om dit snel in gang te zetten (uiterlijk 31 januari 2021) en de benodigde inspecties in te plannen. Indien certificering plaatsvindt voor 31 juli 2021, dan behoudt het schip het recht op overgangsbepalingen. Bij certificering na 31 juli 2021, moet het schip volledig voldoen aan de huidige eisen. Het schip wordt dan gezien als nieuw schip.

Voorkom dergelijke problemen en zorg er voor dat de certificering tijdig in gang gezet én afgerond wordt.

ILT heeft de keuringsinstanties geïnformeerd over het beëindigen van deze tijdelijke maatregel. Daarnaast zal ILT scheepseigenaren van vaartuigen waarvan het certificaat tussen 16 maart en 31 december 2020 is verlopen schriftelijk informeren. Hiervoor is het wel van belang dat de eigenaarsgegevens op het certificaat actueel zijn. Denk daar zelf ook om.

Bron: persbericht Bureau Scheepvaartcertificering BSC

Of kijk hier bij Varende Vrienden van de EOC