Nieuws

Historisch vissersschip ‘Crangon’ krijgt opknapbeurt

FVEN
EOC

OOSTENDE De Vlaamse overheid heeft een premie van een half miljoen euro toegekend om de garnalenvissersboot ‘Crangon’ te restaureren. De boot werd in 2007 beschermd als varend erfgoed.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een beheerspremie van 503.319,18 euro toe voor de restauratie van Crangon, wat garnaal betekent in het Latijn. Dit is één van de laatste twee overblijvende houten vissersschepen in Vlaanderen die nog in de vaart zijn. Vandaag heeft het schip als beschermd erfgoed vooral een publieke en educatieve functie. “De vzw Promotie Uitstraling Bredene (PUB) gebruikt de boot voor toeristische rondvaarten waarbij ze de garnaalvisserij en -verwerking actief op zee demonstreren”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Zo krijgt het publiek de kans om dit varend erfgoed te beleven in al zijn facetten, en zich meteen ook bewust te worden van de betekenis van deze vorm van visvangst voor de Vlaamse kust.”

De beheerspremie voorziet grondige restauratiewerken aan het vaartuig, de motoren en het tuigage. De romp en het onderwaterschip worden nagekeken en het dek en stuurhuis worden hersteld waar nodig. Ook de oorspronkelijke hoofdmotor krijgt een grondig nazicht. De ‘Crangon’ werd in 2007 beschermd als varend erfgoed omwille van zijn historische, industrieel-archeologische, wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde.

Lees het gehele artikel op de bron: HLN.be

De Crangon werd in 1964 gebouwd op de werf van L. De Graeve in Zeebrugge. Het schip heette aanvankelijk de Eldorado en kreeg Z582 als registratienummer. De eerste eigenaars Firmin Pauwaert en Gustaaf Decloedt voeren vanuit Zeebrugge als thuishaven. Ze visten niet te ver uit de kust op rond- en platvis of op garnaal. Het schip werd ingericht als zijtreiler. Dat wil zeggen dat de netten aan één zijde van het schip werden gevierd en opgehaald. Het vissersschip is vandaag nog uitgerust met het originele vistuig voor plankenvisserij. Twee borden of planken trokken door de oplopende snelheid het net open. De originele 3-cilinder ABC-dieselmotor werkt vandaag nog steeds.

Het schip werd op 28 april 1998 geschrapt uit de lijst van de Officiële Belgische visservaartuigen. Het verder inzetten voor de commerciële visserij vereiste grote investeringen om het vistuig te moderniseren. De zijtreilers waren immers stilaan verdrongen door de bokkenvisserij. Dit vereiste een niet-rendabele structurele aanpassing aan het vaartuig.

Om deze unieke garnaalvisser te vrijwaren van de sloop werd het schip in 1998 aangekocht door reder Willy Versluys die het in bruikleen gaf aan de vzw PUB met als doel de beroepsvisserij in het algemeen, en de garnaalvisserij in het bijzonder, te promoten. Het schip werd gerestaureerd op de scheepswerf van de Maritieme Site in Oostende (MSO). Dit was een project voor sociale tewerkstelling waarbij kansarmen werden opgeleid tot scheepsbouwer en scheepshersteller. Tijdens de grondige restauratie werd het schip terug in zijn originele toestand gebracht.

In 2001 werd het schip opnieuw in de vaart genomen binnen de context van een sociaal-toeristisch project. De passagiers maken niet enkel kennis met een historisch vaartuig maar beleven hierbij de traditionele plankenvisserij op garnaal. Ze zien garnalen vangen, wassen en zeven, en kunnen zelf aan de slag door te helpen bij het sorteren van de vangst. Het schip wordt nu de Crangon genoemd, naar de Latijnse naam van de noordzeegarnaal.

De Crangon werd als varend erfgoed beschermd op 16 juli 2007 omdat het één van de laatste houten vissersvaartuigen in Vlaanderen is. Het schip is uitgerust met het originele vistuig voor de plankenvisserij, met de originele ABC-motor van Gentse makelij en de originele lier. De Crangon vormt een materiële getuige van de bouw van houten kustvissersvaartuigen rond 1960 en van de visserijmethode die toen werd gehanteerd.

Kijk hier voor meer info over de Crangon