Nieuws

Vereniging Stoomvaart zoekt weg naar duurzaamheid

EOC
FVEN

Tijdens de jaarvergadering van Vereniging Stoomvaart in Den Helder stond de brandstof voor de schepen als belangrijk punt op de agenda. De kosten voor kolen lopen steeds verder op, ze kosten nu al meer dan € 500,- per ton. Dat maakt het financieel steeds moeilijker om te varen met de schepen en evenementen te bezoeken. Anderzijds komt er steeds meer kritiek op stoomschepen die op kolen stoken en daarmee het milieu vervuilen met roet en fijnstof.

Er zijn gelukkig ook alternatieven. Stoomketels kunnen met GasToLiquid (GTL) te worden gestookt waardoor een veel schonere verbranding wordt verkregen. Wat betreft duurzaamheid zou HVO (Hydrated Vegetable Oil) nog meer CO2 winst opleveren. Een ander alternatief is het gebruik van biokool zoals onlangs is uitgeprobeerd door de MuseumStoomtram in Hoorn. Zie de Scheepspost van 15 februari.

Na het verhitten van houtsnippers tot 400 graden Celsius zonder zuurstof kan je ze persensamen tot briketten. Met deze biokool kan je een stoomketelmee stoken die voor steenkool is gebouwd. Zonder allerlei schadelijke uitstoot van zwavel- en stikstofverbindingen.

Bij de Vereniging Stoomvaart zijn 30 stoomvaartuigen aangesloten.

Afbeelding: de Stoomsleepboot Noordzee rookt niet meer sinds ze op GTL vaart, foto Stoomsleepboot Noordzee