Nieuws

Historie herleeft met toekomstige botterwerf in Volendam

EOC
FVEN

,,Vroeger lagen hier driehonderd botters in de haven. Nu nog maar vier, waarvan één stalen’’, zegt Vincent Tuijp. De wethouder hoopt van harte dat de Volendamse historie gaat herleven.

De gemeente Edam-Volendam wil samen met twee lokale bedrijven een scheepswerf met ’social firm’ laten verrijzen op het Slobbeland. Met de in de B&W-kamer afgebeelde botters op de achtergrond signeerden Tuijp en zijn collega-wethouder Hans Schütt de bouwteamovereenkomst, waar ook Bert Verweij (TBE-ZA Architecten) en Kees Tol (Klies & Jozef Bouw) een handtekening onder plaatsten. Bij dit project ’Botter +’ snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt de geschiedenis van vissersdorp Volendam zichtbaar gemaakt voor de toeristen op een bovendien verfraaid Slobbeland. Aan de andere kant biedt de scheepswerf straks dagbesteding en werkgelegenheid aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Volendamse bottervereniging, professionele zorgverlener Odion en en de social firm (lichte horeca genaamd ’Culi Café Only Friends’) zijn de toekomstige huurders van het gebouw. Nadat de gemeenteraad in oktober 2019 akkoord was gegaan met het plan, is een meervoudige onderhandse aanbestedingsprocedure gestart. De drie gebruikers hebben vervolgens uit vijf architecten en vijf aannemers TBE-ZA en Klies & Jozef gekozen.

Beide bedrijven gaan nu over tot het ontwerp en vervolgens de bouw. Halverwege volgend jaar zou gestart moeten worden met de bouw en als alles goed gaat, zal de botterwerf voor de zomer van 2022 in gebruik zijn. Uiteindelijk moet de plek ook educatieve waarde krijgen voor scholieren.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: twee kwakken voor de kant bij Slobbeland, foto: Facebook