Nieuws

Eensgezindheid wint de 45e Klipperace

EOC
FVEN

Afgelopen weekend zeilde de klipper Eensgezindheid opnieuw naar de eerste plaats van de Klipperrace. Op zaterdag eindigde hij als tweede, na de Welvaart welke verrassend snel bleek te zijn met zijn nieuwe, net aangeslagen fok en grootzeil. De stevenaak La Boheme van Leon van der Loo werd door zijn overwinning op de Olympische baan tweede overall. De Welvaart was op de Olympische baan zondag wat minder sterk en behaalde uiteindelijk de derde plaats overall.

In de B-klasse was de ‘studentenklipper’ Nicolaas Mulerius de duidelijke winnaar met twee eerste plaatsen. Het schip was door een nieuwe TVF formule per abuis in de B-klasse geplaatst, terwijl het al enkele jaren zeer goed in de A-klasse mee draait. De spanning van de wedstrijd ging vooral om de tweede en derde plaats. Jouke van der Meulen van de Ambulant zeilde met twee derde plaatsen verrassend sterk naar een tweede plek overall. Gevolgd door de kleinere klipper Vrijheid van Remco Voorneveld.

de Klipperrace vanaf de La Boheme,
foto: Bram Nijenhuis

Naast zeilende charterschepen deden ook twee bewoonde zeilende klippers mee aan de Klipperrace. De Deinemeid van Jorrit Jouwsma kon op de tweemaster-baan zaterdag zich zeer goed aan de snelste klippers meten en kwam daar als tweede over de finish. Op de Olympische baan moest veel meer gekruist worden, en daar bleek de eenmast Hendrika van Michiel Cortlever het juist erg goed te doen; ze zeilde foutloos naar een derde plaats. De Deinemeid en de Hendrika haalden overall respectievelijk de vijfde en de zesde plaats in de A-klasse.

Schipper Jan Vriesinga deed het zaterdag én zondag uitstekend met de Nicolaas Mulerius. ‘We hadden een fijne, gemotiveerde groep ervaren studenten aan boord. De Groninger zeilvereniging Mayday loopt goed, ze heeft zo’n 250 leden en we hadden dit jaar zelfs 180 vaardagen. Meer dan een gemiddeld charterschip.’

Bij de traditionele ankerstart in het Krabbersgat was er niet heel veel wind. De schepen zeilden voor de wind het IJsselmeer op en verdeelden zich in twee groepen. De B-klasse zeilde de korte baan, de A-klasse moest de lange baan zeilen. De keus met de zuidwesten wind was voor Stavoren-Urk en Urk-Stavoren. Uiteindelijk bleek Stavoren-Urk het best bezeilde rondje. Naar Stavoren was nog niet zo’n snel rak, maar daarna liepen de schepen ruim acht knopen naar Urk. Ook Urk – Enkhuizen was met een knik in de schoot bezeild. De eerste 4 schepen volgden dit rondje, een prima tweemaster route. De Willem Jacob kwam als snelste eenmaster als vierde over de finish, gevolgd door de La Boheme, die het rondje andersom had gezeild. Deze moest vanaf Stavoren opkruisen, wat net wat meer tijd kostte.

Op zondag werd de Olympische trapezium-baan gevaren. Met een windkracht 4 werd ook deze wedstrijd voor alle deelnemers een hele mooie zeildag. De Jan Bakker-bokaal voor de opvallendste prestatie werd dit jaar uitgereikt aan Frank Postma, die dit jaar op de Welvaart zijn veertigste Klipperrace voer.
Kijk hier voor alle uitslagen