Nieuws

Watersportverbond stopt met Theoretische Kustnavigatie

EOC
FVEN

Het Watersportverbond maakte afgelopen week bekend dat het gaat stoppen met het organiseren van de examens Theoretische Kustnavigatie (TKN). Dit omdat zij van mening is dat dit niet langer tot de taken van het verbond hoort. Het Watersportverbond is momenteel in gesprek met de Commissie Watersportopleidingen (CWO), of zij deze opleiding en examinering over willen nemen. Op dit moment is voor verschillende CWO diploma’s een certificaat TKN vereist. CWO lijkt daardoor het meest geschikt om deze opleiding over te nemen.

Het diploma TKN is een vereiste voor enkele CWO diploma’s, maar TKN is ook een door de overheid erkent certificaat. Met het certificaat TKN heeft kunt u het internationale vaarbewijs ICC Coastal Waters aanvragen en als u al Klein Vaarbewijs I heeft dan geeft dit samen met TKN recht op het Klein Vaarbewijs II. Dit is aan te vragen bij de Vamex en na dit jaar bij het CBR.

Het TKN leert vooral navigeren met kaart, kompas en peilingen. Het gebruik van moderne navigatiemiddelen, zoals kaartplotter, AIS en Radar komt veel minder aan bod. Wellicht dat een overgang naar CWO ruimte biedt voor een vernieuwing van de exameneisen. Omdat het TKN gekoppeld is aan Vaarbewijs II zal de overheid daar een stem in willen hebben.

Bron: nieuwsbrief Vaarwijzer