Nieuws

30 meter hoge fabriek in IJsselmeer? Teken de petitie!

FVEN
EOC

De gemeente De Fryske Marren kan de zandwinningsfabriek van 7 verdiepingen en 30 meter hoog midden in een natuurgebied in het IJsselmeer bij Oudemirdum wel degelijk stoppen als ze zegt dat ze het niet wil. De provincie kan het flatgebouw, dat 30 jaar lang zand moet gaan winnen dan nog wel aanwijzen, maar de kans dat dit gebeurt is erg klein. Want, de provincie heeft een jaar geleden een plan (Natura 2000) opgesteld waarin de natuur van het IJsselmeer alle mogelijke bescherming wordt geboden. Ze moet dan wel met hele goede argumenten komen als ze dit plan dan in dat kader nog overeind kan houden.

Met dit zandwinningsplan waarbij flora en fauna worden aangetast, blijft daarvan helemaal niets heel als de Raad van State zich daarover buigt. De Milieu Effect Rapportage waarin geschreven staat dat het allemaal wel meevalt (en die de gemeente nog steeds leidend vindt) met de overlast is bovendien niet geloofwaardig. Ten eerste heeft Smals die de zandwinning doet, het bedrijf betaalt dat het onderzoek heeft gedaan. Ten tweede staan er aannames in die echt niet waargemaakt kunnen worden. Dat zei professor Michiel de Vries, hoogleraar Bestuurskunde aan de Radbouwuniversiteit van Nijmegen.

 – Begin van industrialisering van het IJsselmeer
Hij liet weinig heel van het rapport, van de argumenten en van de wijze waarop het bedrijf, de provincie en Rijkswaterstaat de procedure willen doordrukken. Bovendien zei hij dat dit de opmaat is voor een totale industrialisering van het IJsselmeer, terwijl alle partijen continue de mond vol hebben van natuurbescherming.

Er wordt een kuil gecreëerd van 250 hectare groot en tot 60 meter diep. Voor de kust van Muiden liggen in kleinere gaten tot ca. 30 meter diep. De golfbeweging is daar bij harde wind beduidend hoger. Dit zandwingebied ligt open voor alle westelijke winden. De golven kunnen hier dan ook gevaarlijk hoog worden.

Lees hier het gehele artikel op de bron

Je kan hier een petitie ondertekenen tegen de zandwinning

Of bekijk hieronder een video van Rob Busquet: