Nieuws

Varen met 100 jaar oude turfschuit betekent promotie voor Almelose binnenstad

FVEN
EOC

De 100 jaar oude praam vaart deze zaterdagmiddag de Almelose binnenstad in om passagiers op te halen bij de havenkom aan het marktplein bij Café Nielz voor de deur. Op het terras kijken mensen nieuwsgierig wat er de haven komt binnenvaren.

Het voormalige turfschip werd 5 jaar geleden door een paar enthousiastelingen in het Friese Akkrum op de kop getikt en opgeknapt. Schipper Maarten van Kuyk stuurt de karakteristieke schuit vakkundig door de nauwe doorgangen naar de laatste brug richting het centrum.
Almelo Waterstad

De oude praam is de ultieme exponent van Almelo waterstad, vindt Miel Westenberg, een van de initiatiefnemers van dit bijzondere project. „Almelo is waterstad nummer één van Twente vanwege de lage ligging. Daardoor verzamelt het water zich hier. De watergangen door de stad zijn geweldig mooi om te bevaren, bijvoorbeeld met deze 100 jaar oude praam. Dat willen we mensen graag laten beleven.”

Bestuurslid Arjan Ramaker heeft het schip goed gepromoot in zijn omgeving. Buurmeisje Jadelynn (12) meldt zich deze zaterdagmiddag zodoende voor een rondvaart van 50 minuten. „Buurman Arjen heeft mij uitgenodigd en het lijkt me leuk om mee te gaan.”

Moeder Jane en vader Dennis zijn er om hun dochter uit te zwaaien. Het stel vindt de praam een verrijking voor de stad. „Het is best uniek dat je met zo’n antieke boot het centrum van de stad kunt bereiken. Dat vind je hier nergens in de omgeving als bijzondere publiekstrekker”, zegt Jane. Hun dochter is vandaag de jongste passagier van het gezelschap.
Richting kanaal

Op de trappen van de havenkom zwaaien ook een paar markbezoekers het schip uit als het los is van de kade en weer richting kanaal vaart. „Het water staat laag, maar nog altijd hoog genoeg voor de diepgang die zeer meevalt”, meldt Wim Frontroth als opleider en instructeur van schippers. „We zitten goed in de schippers en dat is mooi. Want je moet wel in bezit zijn van een vaarbewijs om de oude praam te mogen besturen. En het is nog best een kluif om dat te halen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Tubantia, alleen voor abonnees

Kijk hier voor meer info over de praam Almelo

Foto: © Praam Almelo