Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Open Monumentendag op de werf Wolthuis

Zaterdag 10 september is de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer deelnemer aan de Open Monumentendagen 2022. De werf is tevens één van de negen locaties van de Monument en Cultuurtocht. Zoals gebruikelijk valt er weer van alles te zien en te beleven. Vurige smeeddemonstraties van de smid; klinken, waarbij de bezoekers zelf mogen proberen een gloeiende klink plat te slaan, ook wordt de werking van de diverse historische scheepsbouwmachines getoond.

Nieuw en oud schip te bezichtigen
In de haven tegenover de werf ligt de PW 18, het nieuwe elektrisch aangedreven inspectievaartuig van de provincie Groningen. Een revolutionair schip, dat een groot contrast vormt met de bijna 100 jaar oude luxemotor Nomadisch, die er naast ligt. Beide schepen kunnen worden bezichtigd.

Nomadisch
De bijna 100 jaar oude luxemotor Nomadisch is dit jaar voor de eerste keer deelnemer aan de Open Monumentendagen. De in 1928 op de scheepswerf Thiecke in Martenshoek gebouwde Nomadisch, is door de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) de status van “Varend Monument” verleend. Ze heeft deze status verkregen vanwege haar authentieke staat en de aanwezigheid van de oorspronkelijk ingebouwde Nering-Bögel gloeikopmotor. Voor zover bekend de enige nog werkende motor van dit type. Ook de accommodatie is nog geheel in originele staat. In het vrachtruim van de Nomadisch is een expositie van maritieme schilderijen van kunstschilder Max Koekkoek.