Nieuws

Rijkswaterstaat verzet zich tegen gemeentelijke monumentenstatus sluis Zwartsluis

FVEN
EOC

Zelden zal een sluis voor zoveel beroering hebben gezorgd als de Grote Kolksluis in Zwartsluis. Nu is de aanwijzing tot gemeentelijk monument verkeerd gevallen bij eigenaar Rijkswaterstaat.

In het verleden was er beroering over het feit dat twee grote nautische evenementen in Zwartsluis geen gebruik meer kunnen maken van de sluis en de twee bruggen die erbij horen. Het complex vormt de verbinding tussen het Zwarte Water, via het centrum, en het Meppelerdiep.

Rijkswaterstaat wil op dit moment geen toelichting geven waarom het tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument is en daarom een zienswijze heeft ingediend. Een woordvoerster laat weten dat de gemeente Zwartewaterland hierover eerst een besluit moet nemen en dat daarbij de publieke mening niet mag worden beïnvloed door uitlatingen in de media.

Wethouder Harrie Rietman is ook al terughoudend. ,,Het is niet kies om voor de andere partij te spreken.’’ Hij geeft aan dat er inmiddels een gesprek heeft plaatsgevonden en dat de volgende stap een besluit is over de zienswijze. ,,Het kan twee kanten op: we zetten door met de aanwijzingsprocedure of stoppen ermee omdat Rijkswaterstaat ons met zwaarwegende argumenten heeft weten te overtuigen.’’

Historisch belang
De gemeente wil de Grote Kolksluis een monumentale status geven, omdat het een beschermingswaardig object is, zo geeft Rietman aan. ,,Het gaat niet zozeer om de stenen, want daar is in de loop der tijd al van alles mee gedaan. Maar wel om de plek van de sluis in de historie van Zwartsluis en de bepalende plek in het hart van het dorp.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor, Alleen voor abonnees