Nieuws

Hylke Speerstra omnibus: ‘De stem van het water’

FVEN
EOC

Bij uitgeverij Bornmeer is onlangs een omnibus van schippersverhalen van Hylke Speerstra uit gekomen: ‘De stem van het water’. Het zijn alle verhalen die in de jaren ’70 het licht zagen onder de boektitels Kop in de wind, De laatste echte schippers, Schippers van de Zee en Bij nacht en ontij. Plus een toegift, zo Speerstra. ‘Zo wordt in deze uitgave behalve de stem van het water ook de stem gehoord van de schipperij, die wellicht anders nooit zou zijn gehoord.’

Nog geen eeuw geleden ging het grootste deel van het vrachtvervoer over water. De zeilvaart had daarin zowel op de binnenwateren als buitengaats een belangrijk aandeel. Het was een hard bestaan voor de schipper, zijn vrouw en kroost. Wat een moed, zeemanschap en toewijding waren nodig om het schip ‘vrij’ te bevaren, zodat het beroep en de manier van leven kon worden doorgegeven aan een volgende generatie.

Van Ameland tot Maastricht sprak Hylke Speerstra met tientallen schippers en hun vrouwen. Dit resulteerde in deze bundeling verhalen, die de schipperij een stem gaf die wellicht anders nooit zou zijn gehoord. Een waardevolle oral history over een bijzondere episode in de Nederlandse maritieme historie.

Kijk hier voor meer info

ISBN: 9789056157920, 504 pagina’s, prijs: € 24,90