Nieuws

Sloop dreigt: Franeker vereniging in de bres voor oude scheepswerf

EOC
FVEN

De vereniging Vrienden van de stad Franeker heeft zorgen over het gebouw van de oude scheepswerf Welgelegen in Franeker. Door een verkoop van scheepswerf Draaisma zou de sloophamer dreigen voor het 150 jaar oude gebouw, dat geen monument is.

Het bestuur van de vereniging Vrienden van de stad Franeker heeft een brief geschreven aan het college en de gemeenteraad van Waadhoeke. De vereniging hoopt dat de politiek mee kan helpen om tot een oplossing te komen. Ze willen graag dat er onderzoek wordt gedaan naar de waarde van het pand.

De bestuursleden hoorden van de verkoop door deskundigen op het gebied van maritiem erfgoed in Harlingen. Op 1 januari zou de werf verkocht worden aan SD-Projecten in Emmen. Na de verkoop zou men van plan zijn om de historische opstallen op korte termijn te slopen.

Industrieel erfgoed
Volgens de vereniging gaat het om bijzonder industrieel erfgoed. Het is de laatste ambachtelijke werf in de stad. De vereniging heeft ook een beroep gedaan op deskundigen van Erfgoedvereniging Heemschut, Stichting Industrieel Erfgoed Friesland en BOEi (Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed).

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Historisch Centrum Franeker | Vrienden van de stad Franeker