Nieuws

BU33 is weer zeewaardig na twee forse restauraties

FVEN
EOC

De BU33 dobbert weer in de Spakenburgse haven, de plek waar het 115 jaar oude paradepaardje van de bottervloot thuishoort. Het schip van Museumhaven Spakenburg was zo lek als een mandje en lag op een goed moment op de bodem van de haven. Een grondige opknapbeurt was dan ook hard nodig. Die is met de tewaterlating woensdagochtend 3 november voor het belangrijkste deel afgerond.

De oude botter is door vrijwilligers gerestaureerd bij scheepstimmerwerf Nieuwboer, in hartje Spakenburg. De restauratie is in fases gebeurd. De botter was twee jaar geleden al weer genoeg opgelapt om in elk geval weer mee te kunnen varen, iets wat er vervolgens door de corona nauwelijks van is gekomen. Het door corona toch al verloren jaar is vervolgens nuttig gebruikt: afgelopen voorjaar was er weer voldoende geld bijeengesprokkeld voor het vervolg van de restauratie, met als doel het schip weer echt op en top zeewaardig te krijgen. Ook dat is nu gelukt. Volgend jaar volgen nog wat afrondende klussen.

De toestand was slechter dan verwacht
De restauratie was een klus van jewelste, met alle tegenvallers die daar bij horen. Want hoe meer de vrijwilligers van de Museumhaven Spakenburg met de oude botter in de weer waren, hoe duidelijker werd ook hoe slecht het schip eraan toe was. Op sommige plekken was de benaming ’verrot hout’ nog veel te rooskleurig, er was meer sprake van ’tuinaarde’. Ook was bijvoorbeeld de kiel veel slechter dan gehoopt. Om de kiel te kunnen vervangen moest bijvoorbeeld de vervanging van de zwaardbolder op bakboord worden geschrapt.

Lees het gehele artikel op de bron: Gooi en Eemlander

Bekijk hier of hieronder ook de video die RTV Bunschoten hiervan maakte

Afbeelding: de BU33 gaat weer te water, still uit video van RTV Bunschoten