Benefietconcert Ellen ten Damme in Harderwijk voor een botter museum

Op vrijdag 5 november treedt Ellen ten Damme op in de Catharinakapel in Harderwijk. Met de opbrengst willen de organisatoren – stichting Vischafslag en de Harderwijker Botterstichting -gezamenlijk een Bottermuseum starten. Het optreden vloeit voort uit het Erfgoedfestival, waarvoor Ellen op een botter verbleef. Naar aanleiding van haar residentie schreef ze het lied De H van Harderwijk.

Bottermuseum.nl

Bottermuseum
De winst van het benefietconcert wordt gestoken in een nieuw op te richten Bottermuseum. Stichting Vischafslag en de Harderwijker Botterstichting willen een plek creëren, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een verdwenen Nederlandse cultuur en een ode wordt gebracht aan de botter. Ooit werden deze eikenhouten boten gebruikt voor het vangen van vis in de Zuiderzee. Na de bouw van de Afsluitdijk werd het water zoet. Slecht nieuws voor het eikenhout, dat niet bestand is tegen het zoete water. De Harderwijker Botterstichting zorgt met vrijwilligers voor het onderhoud van de botters.

Programma
Ellen zal onder andere het lied De H van Harderwijk laten horen. Afgelopen zomer verbleef ze – op vraag van het Erfgoedfestival Gelderland – samen met Ringo op een botter. Ze vaarden mee met de mannen van de Botterstichting en overnachtten zelfs op de boot. Naar aanleiding van die residentie schreef ze een ode aan Harderwijk, met een hoofdrol voor de letter H. Dat lied liet ze eerder horen tijdens de opening van het festival en in de studio van het radioprogramma OVT op Radio 1.

Alle kaarten waren uitverkocht, maar je kan de live stream nog bekijken via deze link

Kijk hier voor meer info over het Bottermuseum