Nieuws

Geschiedenis van De Gekroonde Suikerbiet vastgelegd in een boek

EOC
FVEN

Dansavonden tijdens de kermis, een tentoonstelling van de duivenclub en de kleedjes op de tafeltjes. Er zijn genoeg herinneringen aan café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee. Het café speelde een belangrijke rol voor de scheepvaart en de bietencampagne. Op 26 augustus kwam er een boek over het café uit. Schrijfster Corine Nijenhuis, uitbater Robbert Roggeband en voormalig uitbater Ria Geluk waren te gast in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer om over het café en het boek te praten.

De geschiedenis van het café gaat terug tot 1873, toen er een herberg kwam in het pand aan de Nieuwe Haven. Vermoedelijk werd de huidige naam van het café in 1892 door Jan Jakobus van den Houten bedacht. Van den Houten was regelmatig op het water te vinden, maar zijn vrouw vond dat hij iets te wild voer. Ze wilde hem daarom aan wal. Hij kocht een café voor zijn vrouw en daar wilde hij zelf ook wel in. Op één voorwaarde: hij moest wel iets met het water kunnen doen. En dat gebeurde, hij werd scheepsbevrachter. De Gekroonde Suikerbiet werd toen een huiskamercafé, maar achterin het pand werd de scheepsbevrachting geregeld.

Café bestaat bijna 150 jaar
De naam De Gekroonde Suikerbiet heeft alles te maken met de suikerbieten die veel verbouwd werden. Zierikzee was één van de havens waar ze werden ingeladen voor vervoer naar de suikerfabrieken. In al die tijd is er zoveel gebeurd, dat uitbater Roggeband het tijd vond dat de herinneringen werden vastgelegd. Bovendien bestaat het café in 2023 150 jaar.

Terug in de tijd
De huidige uitbater zegt dat je bij het lezen van het boek terug in de tijd gaat. Bietencampagnes die gevoerd worden, bieten die verscheept worden en de scheepsbevrachter die het idee krijgt het café naar de biet te vernoemen. “Je waant je echt in de tijd van toen. Hoe het toen was in de haven en hoe het café daar deel van uitmaakte.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland

Afbeelding: Ria Geluk achter de toog toen zij uitbater was van het café (foto: Ria Geluk)