Nieuws

‘Het is een financiële ramp’, opnieuw een dikke streep door populaire Botterdagen

Voor het tweede jaar op rij gaan de Botterdagen in Elburg niet door. De organisatie ziet geen mogelijkheid de 30.000 bezoekers, die het evenement jaarlijks trekt, coronaproof de ruimte te geven. Er komt wel een kleinschalig alternatief voor de inwoners van Elburg. Voor de Botterstichting is dat echter een pijnlijk besluit. “Hier moeten wij het normaal voor het hele jaar verdienen.”

Het is een vervelende beslissing, vindt ook Colin Pelleboer, bestuurslid van de Botterdagen en Open Monumentendag. “Normaal gesproken hebben we drie dagen activiteiten, van donderdag tot en met de zaterdag, de Open Monumentendag. Vorig jaar konden we dat al niet door laten gaan, en om dan een jaar later weer zo’n besluit te moeten nemen, is erg jammer.”

Opnieuw een dikke streep door populaire Botterdagen
Toch kan de organisatie niet anders. “We willen ons graag houden aan de coronamaatregelen. Daar hebben we ook allerlei vrijwilligers voor, die dat in de gaten houden. Maar 30.000 bezoekers kunnen we daarbij echt niet aan.” En dus is er op donderdag 9 en vrijdag 10 september dit jaar niets georganiseerd. “Op de zaterdag, Open Monumentendag, hebben we wel een paar activiteiten in de binnenstad. Een brocante markt bijvoorbeeld, en een oldtimershow. Maar vooral voor de Elburgers zelf. Wie van verder weg moet komen, kan beter wegblijven, het zijn geen Botterdagen zoals mensen dat gewend zijn.”

Financiële ramp
Voor de Botterstichting is dat een groot probleem. “Een financiële ramp”, noemt Jan Foppen het. “Dit zijn de dagen waarop wij normaal gesproken onze inkomsten voor het hele jaar binnenhalen, met alle bezoekers. Vorig jaar is er al nauwelijks iets binnengekomen, en dit jaar dus weer niet. Dat voelen we wel.” Tel daarbij op dat de verhuur van botters ook beperkt is door de coronamaatregelen en het is duidelijk dat de Botterstichting in zwaar weer zit. “Gelukkig hadden we voor de crisis nog een financiële buffer, maar daar zijn we nu wel zo goed als doorheen. Het onderhoud van de botters kost gewoon veel geld.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Gelderland

Afbeelding: Cees Leusink aan het werk in de te restaureren EB 15