Nieuws

Hanzebeleefmuseum in Kampen moet jaarlijks 300.000 bezoekers trekken

EOC
FVEN

Het Hanzebeleefmuseum rondom het wrak van de IJsselkogge moet komen nabij de Scheeresluis bij het Reevediep en heeft een prijskaartje van ongeveer 15 miljoen euro. Het museum, inclusief een Hanzepark met rondvaartgracht erbuiten, moet jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers trekken. De plannen van ‘experiencearchitect’ Bert Kranendonk worden binnenkort besproken in de Kamper gemeenteraad die haar fiat moet geven voor een mogelijk vervolg.

Show
Een show rondom de IJsselkogge en een beleefpark er rond omheen waarin bezoekers in twee tot drie uur tijd kennismaken met de bouw van de kogge en alle andere aspecten uit de Hanzetijd. Dat staat Bert Kranendonk voor ogen als het gaat om het Hanzebeleefmuseum, dat de ‘hanger’ moet worden in de ketting van de Hanze-experiences die negen Hanzesteden in de toekomst moeten gaan vormen.

Na betaling van de toegangsprijs van circa 20 euro maken de bezoekers eerst een tijdreis rondom het wrak van de in 2016 opgegraven koggewrak, waarbij met hologrammen een bezoek wordt gebracht aan de bouwplaats van de kogge. Vervolgens maken de bezoekers buiten in een Hanzepark een rondvaart met minikogges over een speciaal aangelegde gracht langs verbeeldingen van verschillende Hanzesteden

.Daarna kunnen de bezoekers op een boot stappen richting bijvoorbeeld de koggewerf, of richting het NS-station voor een bezoek aan een speciale Hanzemarkt of om hier te overnachten in een ‘Hanzeherberg’.

Voor het Hanzebeleefmuseum en het bijbehorende Hanzepark met de gracht is ongeveer 3 tot 4 hectare nodig, ruimte die niet te vinden is bij bijvoorbeeld de koggewerf. ,,Dit past niet in de stad, dit moet buiten de stad’’, weet Bert Kranendonk uit de ervaring met andere vergelijkbare ‘experiences’ waaraan hij meewerkte.

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor, alleen voor ingelogden