Nieuws

Lichtschip West-Hinder III erkend als varend erfgoed: “Alsof je 150 jaar terug in de tijd gaat”

EOC
FVEN

ANTWERPEN – De West-Hinder III die in één van de droogdokken aan het Kattendijkdok pronkt, is nu officieel erkend als varend erfgoed, een zeldzaamheid in België. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kwam het schip donderdagmiddag persoonlijk inhuldigen met de nodige fles bubbels. “Het schip is een tijdscapsule, je waant je meteen honderdvijftig jaar terug in de tijd.”

De West-Hinder III is de derde van een reeks Vlaamse lichtschepen die vanaf midden negentiende eeuw gebruikt werden om gevaar aan te duiden in bijvoorbeeld de Noordzee of op de Schelde. Bij ondiepe wateren, zandbanken, scheepswrakken of andere gevaarlijke situaties werden andere schepen gewaarschuwd door de herkenbare rood-witte vuurtoren op de West-Hinder-schepen.

“Dit prachtig stukje erfgoed blijft herinneren aan de uitzonderlijke fysische, psychische en soms sociaal moeilijke omstandigheden waarin de opvarenden aan boord leefden en werkten. Ze werden dikwijls blootgesteld aan gevaar en extreme weersituaties”, zegt minister Matthias Diependaele (N-VA). “West-Hinder III is uniek omdat het ook als observatieschip gebruikt werd voor zeewetenschappelijk onderzoek in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het is uitgerust met alle technieken en instrumenten die daarvoor nodig waren.”

Lees het gehele artikel met veel foto’s op de bron: HLN