Archeologie, Musea en Behoud

Baggermuseum wil eigentijdser Waterbouw Experience opzetten

Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht wil een nieuw interactief belevingscentrum opzetten. De Nederlandse waterbouw- en baggerindustrie is nationaal en internationaal vermaard om haar innovaties, flexibiliteit en ondernemerschap. Het bestaande museum weerspiegelt dit echter niet.

“We hebben een prachtige collectie aan scheepsmodellen, een geweldig fotoarchief, trouwe, enthousiaste vrijwilligers, maar we moeten mee met de tijd”, zegt Joep Athmer, bestuursvoorzitter van het museum. “Want onze waterbouw – Nederlands grootste en mooiste expertise – verandert snel mee met de uitdagingen in onze wereld. Zeespiegelstijging, onze klimaatdoelstellingen, woonruimte, bouwen met de natuur, wind op zee zijn maar een paar voorbeelden waar onze waterbouwers kunnen en gaan bijdragen in de hele wereld. We willen laten zien wat een prachtig vak het is en welk toekomstperspectief er voor de komende generaties open ligt, maar dan wel in een moderne setting van een museum dat met de tijd mee gaat.”

Nieuw idee
Joep Athmer was meer dan veertig jaar werkzaam in de maritieme wereld, waarvan ruim twintig op projecten in het buitenland. Hij eindigde zijn carrière bij Van Oord als directielid. Nu is hij sinds drie jaar, met veel enthousiasme, voorzitter van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Sinds die tijd is er onderzoek gedaan naar de toekomst van het museum en wat het wil laten zien en beleven en dit blijkt een goede basis voor het nieuwe idee dat het museum aan het uitwerken is.

Dit doet zij in samenwerking met de Dutch Experience Group (DEX). DEX ontwikkelt concepten en business-modellen voor experience projecten (tot en met de turn-key oplevering en de exploitatie ervan). Bekende projecten zijn, FutureLand Maasvlakte 2, de Heineken Experience, FloriWorld in Aalsmeer en het Afsluitdijk Wadden Center.

Begin proces
De partijen staan aan het begin van het proces. In de eerste conceptfase worden gesprekken gevoerd met kenners, financiers, overheid, onderwijs en stakeholders uit de sector om te onderzoeken waar behoefte aan is en welke uitdagingen er zijn op het gebied van de waterbouw en de waterhuishouding op nationaal en internationaal gebied. Een belevingscentrum met internationale allure is het uitgangspunt waar onderwijs, business en innovatie én historie aan gekoppeld gaan worden.

Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant