Nieuws

Het vikingschip van Coos ligt in het water: ‘Eerbetoon aan Dorestad’

EOC
FVEN

WIJK BIJ DUURSTEDE – Je kan het met gemak een historisch moment noemen. Na 900 jaar ligt er weer een vikingschip voor anker in de Nederrijn. Dertig vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bouwden drie jaar lang in een voormalige sporthal aan het imposante schip, dat veertien meter lang is.

!5 april was misschien wel de spannendste dag van het project. Om het schip uit de sporthal te krijgen, moest een muur van de hal worden gesloopt en daarna kon het gevaarte eindelijk de frisse lucht in! Maar dat gaat niet 1,2,3. “Het had zo’n stukkie gescheeld en het had niet gepast”, zegt Coos van den Hoek die stijf staat van de zenuwen. Logisch, na ál die jaren zwoegen.

Initiatiefnemer en projectleider Coos heeft het schip op een origineel ontwerp gebaseerd. “Dit schip is ongeveer in het jaar 1100 gebouwd en zonk voor de kust in Denemarken, in Roskilde is in een museum nog het skelet van dat schip te zien.” De dertig vrijwilligers maakten met onder meer eikenhout en koperen nagels het schip zo goed mogelijk na. “Van die dertig had er één ervaring met het bouwen van houten boten. De rest heeft het allemaal gaandeweg moeten leren. Maar ze hadden allemaal gouden handen”, zegt Coos.

Plunderende vikingen
Het schip moet de rijke historie van Wijk bij Duurstede doen herleven. “Wijk bij Duurstede heette in die tijd Dorestad en was het Rotterdam van nu. Het was een zeer bruisend geheel. De vikingen kwamen hier graag om handel te drijven”, vertelt Coos. “En ja, het waren af en toe ook woeste heerschappen. Af en toe gingen ze zich te buiten aan het roven van vrouwen en kinderen.” Al waren dat wel de uitzonderingen. “Dorestad heeft er ook veel aan verdiend, ze brachten niet alleen ellende.”

Het schip dat Van den Hoek bouwde is dan ook een handelsschip, dat gebruikt werd om goederen tussen Scandinavië en de rest van Europa te vervoeren. Eigen details voegde het team van Van den Hoek daarbij wel toe. Zo siert een imposante drakenkop de boeg. Die zaten niet op handelsschepen, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht