Seute Deern in Bremerhaven gesloopt

Sinds 13 april sloopt een graafmachine het voormalige zeilvaart monument van Bremerhaven, de Seute Deern. Volgens havenexploitant Bremenports zou de sloop in totaal ongeveer twee maanden moeten duren. Hout, staal en andere materialen zouden gescheiden moeten worden. Alle verf moest eerst worden verwijderd omdat deze ook asbest bevatte. De sloop kost ongeveer drie miljoen euro. Volgens het havenbedrijf Bremenports wordt een aanzienlijk deel van de kosten veroorzaakt door de uitgebreide verwijdering van vervuilende stoffen.

De Seute Deern in betere tijden

Twee ongevallen in één jaar
Het houten schip dat in 1919 in de VS werd gebouwd, heette oorspronkelijk “Elisabeth Bandi”. Het werd gebruikt om hout te vervoeren. Het schip lag van 1954 tot 1964 in Delfzijl als jeugdherberg. Sinds 1966 ligt ze in Bremerhaven en hier was ze decennia lang een restaurantschip. In 1972, kort na de oprichting van het Duitse Scheepvaartmuseum, schonk de stad de “Seute Deern” aan de nieuwe instelling. Vanaf dat moment was ze niet alleen een restaurant maar ook een museumschip.

In februari 2019 brak er brand uit op de “Seute Deern”. De brand begon in de keuken van het restaurantschip in het afzuigkanaal van een afzuigsysteem. Waarom het daar verbrandde, kon niet definitief worden opgehelderd. Misschien was er een technisch mankement, maar ook oud vet had vlam kunnen vatten. Brandstichting werd door de rechercheurs in ieder geval uitgesloten. Na de brand was het restaurant aan boord definitief gesloten.

Slechts een paar maanden later, in de nacht van 31 augustus 2019, zonk het schip doordat de pompen die jarenlang het water uit het schip hadden gepompt, het hadden begeven.

Maritiem Museum stelt memorabilia veilig
Het Duitse Scheepvaartmuseum heeft bepaalde delen van het schip, zoals het boegbeeld, de ankers en het stuurwiel, veilig gesteld. Het museum ontving onder meer 256.000 euro van de federale overheid voor het bewaren van de objecten. Het geld werd ook gebruikt om een ​​3D-model te maken. Op een gegeven moment zijn misschien ook virtuele wandelingen door het meer dan 100 jaar oude monument van Bremerhaven mogelijk.

Artist impression van een nieuwe Naiade, Afbeelding: judel/vrolijk

Opknappen was het niet waard
Volgens de experts was het schip total loss. De budgetcommissie van de Bondsdag maakte eind 2019 47 miljoen euro vrij, die onder meer gebruikt zal worden voor de wederopbouw van de “Seute Deern”. Aanvankelijke plannen om de “Seute Deern” weer in hout te bouwen, werden afgewezen vanwege de hoge kosten. Omdat dat ongeveer 100 miljoen euro zou hebben gekost. Uit een variantentest in opdracht van de magistraat van Bremerhaven voor een kleine 120.000 euro bleek dat een stalen replica het beste zou zijn.

Een replica van het zeilvrachtschip “Najade” staat nu gepland. Het stalen schip werd in 1888 gebouwd op de Tecklenborg-scheepswerf in Bremerhaven. Het schip zal echter niet zeewaardig zijn, maar zal in de museumhaven liggen. De bedoeling aan boord is om de omstandigheden waaronder goederen destijds over de wereld werden vervoerd te laten zien – verrijkt met multimediapresentaties.

Lees het gehele artikel op de bron: Binenenbuten

Afbeelding: de “Seute Deern” wordt gesloopt.