25 jaar Vereniging Eigenaren van Houten Huismanboten

In 2019 bestaat de Vereniging Eigenaren van Houten Huismanboten 25 jaar, en dat gaat gevierd worden! Op 6 juli zal de vloot zich verzamelen in Vollenhove voor een maaltijd en een gezamenlijke zeiltocht. Naar verwachting een mooi schouwspel, dat beslist de moeite waard is voor liefhebbers van houten boten uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw.

En voor wie méér wil doen dan alleen kijken: er wachten momenteel enkele historische Huismanboten op een nieuwe eigenaar.

vehh_historie2_wkmei63blz1139

Achtergrond informatie:
Huisman is de nog steeds bestaande werf die vroeger bekend stond om haar Beulakermeerkruisers. Al vanaf circa 1830 had Jan Peters Huisman naast zijn veehouderij in Blauwe Hand een werfje voor de bouw van houten punters voor het vervoer van melkbussen, hooi en vee. Het familiebedrijf ging over van vader op zoon en verhuisde naar Ronduite. In 1884 schreef de scheepstimmerman Jan Jans Huisman zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Deze Huisman is de overgrootvader van de vorige directeur van de Royal Huisman Shipyard: Wolter Huisman.

Wolter Huisman ging in 1944, op 13-jarige leeftijd, bij zijn vader in het bedrijf. In de jaren ’30 en ’40 zijn hier vele houten zeiljachten gebouwd, waaronder circa 70 Beulakermeerkruisers. Verder baseerde men zich hier op vissersschepen zoals de Staverse Jol en Vollenhovense Bol. In 1959 nam Wolter Huisman het inmiddels naar Vollenhove verhuisde bedrijf van zijn vader over. Wolter overleed in 2004. Na Wolter is dochter Alice ruim 10 jaar directeur geweest en nu is de werf alweer een paar jaar eigendom van Doeksen.

Kijk hier voor meer informatie