Open Monumentendag op de Historische Scheepswerf Wolthuis

Op zaterdag 14 september wordt de landelijke Open Monumentendag gehouden en de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer pakt weer flink uit. Zo zijn er de gebruikelijke demonstraties van klinken en smeden, de afdeling houtbewerking zet z`n beste beentje voor en verschillende mensen demonstreren hun hobby.

Vrijwilligers van de werf vertellen de belangstellenden graag waarom ze vrijwilliger zijn en wat hen aantrekt in dit “vak”. Ook is er dit jaar weer het spel met de “dobber”. Aan de hijsgiek hangt een grote visdobber en onderaan de lijn, aan de haak onder water, zit een voorwerp. Een ieder kan één of meerdere keren raden wat eraan zit en zo een mooie krat met dagelijkse boodschappen winnen. Per keer raden kost € 1,- maar men kan dan ook een pakket boodschappen winnen met een waarde van € 65,-. Een kansje wagen en misschien lange tijd géén boodschappen meer doen.

Wrikken
Nieuw is in het programma is “wrikken”. Wat dat is, leggen de scouts van de Nicolaasgroep uit Midlaren  graag uit. Ze gaan in twee lelievletten demonstreren  hoe een boot door middel van wrikken voortbewogen wordt. Bezoekers kunnen, onder leiding van de scouts, proberen dit onder de knie te krijgen. De Nicolaasgroep heeft een speltak waterscouting, waarop kinderen kunnen leren om te zeilen, te roeien en te wrikken in zgn. lelievletten. De lelievlet dankt haar naam aan de Franse Lelie, het wapen van scouting. Scouting is een internationale jeugdbeweging, waarvan in Nederland méér dan 100.000 kinderen lid zijn.

Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken want in het Bezoekerscentrum van de werf worden koffie, thee, kapucijners met spek en gehaktballen geserveerd.

RVEN
EOC