Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Mayday – Betekenis en herkomst

De term Mayday is vrij bekend. Dit woord wordt al jaren gebruikt als internationaal noodsignaal. Maar wie bedacht dit woord eigenlijk? En waar slaat het op?

Het Engels aandoende woord heeft in ieder geval niets te maken met de maand mei (May) of met het in veel landen bekende feest May Day. De noodroep is een verkorting van de Franse woordcombinatie m’aider of venez m’aider (kom mij helpen). Het woord werd in de jaren twintig van de vorige eeuw geïntroduceerd door Frederick Stanley Mockford, een Britse verkeersleider die bedacht dat het handig was als piloten een codewoord hadden dat gebruikt kon worden als ze in de problemen waren.

De Brit werkte op dat moment op Croydon Airport, destijds de belangrijkste internationale luchthaven van het Verenigd Koninkrijk. Hier landden in die periode vooral veel vliegtuigen die afkomstig waren uit Parijs. Om die reden koos Mockford vermoedelijk voor een Frans woord, dat ook voor Engelsen goed uit te spreken was.

Pan-pan is het in de radiotelefonie (met name de scheepvaart en de luchtvaart) gebruikelijke signaal voor spoedoproepen maar niet voor ernstig en onmiddellijk gevaar of levensbedreigende gevallen. De term is een verbastering van het Franse panne (=pech).

Lees het gehele artikel op de bron: Historiek

Afbeelding: Oude verkeerstoren van Croydon Airport (CC BY-SA 4.0 – YoavR – wiki)