Festival ‘Verhalen aan boord’ in Museumhaven Zutphen op 27 augustus

ZUTPHEN – ‘Verhalen aan boord’, het jaarlijkse vertelfestival in de Zutphense Museumhaven gaat dit jaar weer door. Op zaterdag 27 augustus worden acht schepen bemand en bevrouwd door evenzovele rasvertellers.

Of het al dan niet door zou gaan had niet met corona te maken, maar met de droogte. Vanaf het fietspad over de dijk is dat inderdaad het eerste wat opvalt. Er staat bijna geen water meer in de haven en het Brugschip is helemaal scheefgezakt. De Vordense verteller wijst vanaf de oever naar beneden: “Er zwemmen nog wel wat visjes, zie je?” Samen met zijn Zutphense collega’s Jan Alfrink en Ron Vernout is hij vandaag – midden in de hittegolf – te gast bij Nelly van de Velden, eigenaar van het uit 1896 daterende Brugschip. Overleg over het vertelfestival. “Hopen dat het vóór 27 augustus nog flink gaat regenen,” zegt Van de Velden. “Er zal heel wat moeten vallen”, zegt Vernout. De woorden klinken somberder dan de feitelijke stemming aan boord. De vertellers weten als geen ander hoezeer verhalen troost en wijsheid kunnen brengen.

De bijeenkomst in het scheefhangende schip heeft iets komisch, iets filmisch. “Degene die hier aan boord komt vertellen, moet wel zeebenen hebben”, zegt Alfrink. En Vernout grapt: “Het worden dit jaar allemaal schuine verhalen.” Ondertussen heeft hij voor zichzelf bedacht dat hij afziet van het geplande verhaal van Koning Midas en kiest voor een sprookje met actueel karakter. Waaraan de toehoorders een actieve bijdrage kunnen leveren. Misschien door met z’n allen een regendans uit te voeren.

Verhalen aan boord. Museumhaven Zutphen, zaterdag 27 augustus van 13.00 tot 17.00 uur. Elk verhaal duurt ongeveer dertig minuten. Tussendoor is er een kwartier de tijd om van het ene naar het andere schip te komen. In de praktijk komt het erop neer dat het publiek naar eigen keuze bij vier vertellers kan aanschuiven. De toegang is gratis. Vrije giften zijn welkom. Aan boord van elk schip ligt een hoed waar het geld (graag contant!) in kan. Stichting Het Dagelijks Bestaan zorgt voor de catering.

Lees het gehele artikel van Sander Grootendorst op de bron: Contact Zutphen

Afbeelding: Ron Vernout (links) aan boord van het Brugschip. Naast hem Nelly van de Velden, Jan Alfrink en Gery Groot Zwaaftink. Foto: Sander Grootendorst