Eibert den Herder Botter Zeilregatta geplaagd door storing in de Reevesluis

Op vrijdag 20 mei heeft op initiatief van Chartervaart Harderwijk de eerste editie van de Eibert den Herder Botter Zeilregatta plaatsgevonden. Met een wedstrijdvloot van in totaal 25 nostalgische Zuiderzeebotters is deze Regatta met een tijdelement gevaren.

Wachtende schepen bij de Reevesluis, foto Job Jager

Helaas konden een zestal botters niet aan de startlijn verschijnen. Op hun tocht naar Harderwijk kwamen deze botters gezamenlijk vast te zitten in de Reevesluis bij Kampen. Als gevolg van een storing in de bedieningskamer van het sluizencomplex was tot verdriet van de wedstrijdorganisatie én de schippers, geen doorvaart meer mogelijk. Door snel en kordaat handelen van organisator Wim ven den Berg kon er tijdig een alternatieve verzorging voor de wedstijdbemanningen geregeld worden. Uiteindelijk kwamen de schepen na anderhalve dag vertraging vrijdagavond laat aan in Harderwijk.

De Regatta stond in het teken van de officiële binnenvaart van de HK 103 in de Harderwijker Vissershaven. Deze uniek gerestaureerde botter is eigendom van Chartervaart Harderwijk. Voorafgaande aan de start van de wedstrijd heeft ’s-Middags om 12.30 uur de officiële omnummering plaatsgevonden van de EB 18 naar de oorspronkelijke HK 103.

Daarna is de wedstrijd gestart en de eerste drie finalisten waren: nummer 1 de HZ 45 met aan boord Installatiebedrijf Scheer en Foppen, nummer 2 de AM 1 met aan boord Schildersbedrijf Foppen en nummer 3 de EB 68 met aan boord de ING Bank Harderwijk. De gemeente Barneveld (EB 43) eindigde met 30 seconden verschil direct na nummer 3.

Afbeelding: Boterzeilregatta.nl