De 130 jaar oude HK103 vaart weer in Harderwijk

Een stukje cultureel erfgoed wordt weer zichtbaar en dus is de Harderwijker Botterstichting blij. Een uniek vissersschip uit 1886 keert na een uitgebreide restauratie weer terug op de golven van het Veluwemeer bij Harderwijk. Dat betekent groot feest onder botterfanaten, want zo’n uniek schip mag niet ontbreken in de vloot.

Voor de historische vissersschepen was het de laatste jaren moeilijk om het hoofd boven water te houden. De botters, die zijn bestempeld als cultureel erfgoed, voeren tijdens de coronacrisis niet en werden nauwelijks geëxploiteerd.

De botter is van vissersschip veranderd in een recreatieschip. “Vanwege de hoge investeringskosten voor restauratie wilden de vorige eigenaren het schip verkopen. Harderwijker Wim van den Berg heeft hem nu opgekocht en zo kwam hij terug in Harderwijkse handen”, zegt Spierenburg.

Emmer water
Vrijdag werd HK 103 feestelijk onthaald op het Piereiland in het Veluwemeer. Publiek reisde hier op dertig botters naartoe. Kort voor het aanleggen aan het eiland werd de botter die op dat moment nog de EB 18 heette, traditioneel omgedoopt tot de HK 103 door er een emmer water overheen te gooien. Natuurlijk werd ook het naambordje vervangen.