Nieuws

In april komt in Duitsland het “Masterplan Recreatievaart”

FVEN
EOC

Het Duitse ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) heeft informatie verstrekt over de stand van zaken betreffende het “Masterplan recreatievaart”. Dat zou in april volgend jaar moeten verschijnen.

Het masterplan mag geen juridisch karakter hebben, zoals het heet. De inhoud is daarom niet afdwingbaar en de toewijzing van financiële middelen blijft niet bindend.

De naam “Freizeitschifffahrt” komt voort uit het feit dat de term “watertoerisme” niet aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat kan worden toegekend, omdat toerisme een taak is van het Ministerie van Economische Zaken.

Beroepsvaart en recreatievaart worden gelijkgesteld
De wijziging van de Waterwegwet komt eraan en zorgt voor de gelijkwaardigheid van beroepsvaart en recreatievaart. De recreatievaart zou hiermee meer ruimte en mogelijkheden krijgen. Het masterplan voorziet in de oprichting van een interministeriële werkgroep met het Ministerie van Milieu en het Ministerie van Economische Zaken. Het betrekt ook vele belanghebbenden in de totstandkoming. In een recente webconferentie namen meer dan 130 vertegenwoordigers van verschillende organisaties, waaronder verenigingen, bedrijven en administraties, deel aan het evenement.

Volgens Gesa Schwoon, die verantwoordelijk is voor de secundaire waterwegen bij het federale ministerie van Transport, zou in april 2021 de publicatie van het “Masterplan recreatievaart” moeten plaatsvinden. Daarna moeten de getroffenen verder deelnemen aan regionale workshops in zomer en herfst 2021.

Kijk hier voor meer info