Nieuws

Lezing over Varend Erfgoed in WO II

FVEN
EOC

George Snijder geeft op 14 maart in Leeuwarden een lezing over het Varend Erfgoed in WO II. De herdenking van 75 jaar bevrijding was de aanleiding om verhalen over de binnenvaart in de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Uiteindelijk zijn 60 korte en langere verhalen verzameld over de ervaringen, belevenissen en drama’s van schippers en hun gezinnen in de Tweede Wereldoorlog. Over beschietingen door geallieerde vliegtuigen, het ’koppen’ van schepen, vorderingen door de bezetter, schepen die afgezonken zijn met Duitse granaten, collaboratie in de scheepsbouw, verzet en voedseltochten naar de Randstad in de hongerwinter.

Maar liefst de helft van het materiaal gaat over schepen die nu nog bestaan en onderdeel vormen van het varend erfgoed van Nederland zoals de schepen in de Museumhaven van Leeuwarden. De verhalen zijn zeer divers en rijk geïllustreerd met vaak unieke foto’s en dagboekfragmenten.

In zijn lezing laat George Snijder een aantal van de unieke beelden zien en vertelt hij over het onderzoek, de bronnen en de resultaten van alle inspanningen die een periode van 18 maanden beslaan. Het gaat daarbij niet alleen om de schepen, maar vooral ook om de mensen en hun belevenissen en leed.

George Snijder (1949) woonde van 2002 tot 2019 op een historisch bedrijfsvaartuig, de laatste vijf winters in Leeuwarden. Vanuit zijn belangstelling voor geschiedenis en de scheepvaart is hij actief vrijwilliger van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Hij schrijft regelmatig artikelen voor de Bokkepoot, het tijdschrift van de LVBHB en publiceert boeken over de geschiedenis van de binnenvaart. Daarnaast heeft hij een database opgezet met alle scheepsmetingen van binnenvaartschepen, een rijke bron voor scheepshistorisch onderzoek. Hij is regelmatig vraagbaak voor mensen die de geschiedenis van het schip van hun pake willen uitzoeken. Sinds 2019 woont hij ’s winters in Grou en vaart hij ’s zomers met zijn vrouw, drie honden en een kat met een Amsterdamse veerpont uit 1928, de Heen en Weer V, door Nederland en België.

Dit is een gezamenlijke bijeenkomst met het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy.
De locatie is TRESOAR, Boterhoek 1, bij de Prinsentuin. Aanvang 13.30 uur. De toegang is gratis.
Parkeren kunt u in de parkeergarage Oldehove.