Nieuws

Steilsteven in oude staat

FVEN
EOC

Liefde voor mooie schepen, maar ook de woningnood, brachten Roel Buis en Tienke Sminia ertoe de steilsteven Anna Magrietha te kopen. Bijna 40 jaar later wonen en varen ze er nog steeds op en heeft het schip haar oorspronkelijke uiterlijk teruggekregen.

De Anna Margrietha, foto Marinetraffic

Varen deden Roel Buis (1960) en Tienke Sminia (1958) al bij de Zeeverkenners. Door een vaartocht op de tweemastklipper Twee Gebroeders van charterschipper Ko Verkade en de woningnood in de jaren ‘70, kwamen ze op het idee om op een schip te gaan wonen. Ze plaatsten een advertentie in Schuttevaer met de vraag of iemand een klipper te koop had, want dat scheepstype vonden ze mooi.

Ze kregen een reactie van Jaap de Haan en Petra van Voorst. Die hadden weliswaar geen klipper te koop, maar Roel en Tienke moesten toch maar even komen kijken. Toen ze de steilsteven Anna Magrietha in Rheden-De Steeg zagen liggen, waren ze meteen verkocht. Jaap en Petra wilden overigens van de Anna Magrietha af omdat ze de vrachtvaart in wilden. Onlangs hebben ze hun Franse motor Jan van Voorst aan het Binnenvaartmuseum in Dordrecht overgedaan.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Openingsfoto: collectie Buis-Sminia