Nieuws

Kampenaren gaan weer een week vissen onder zeil

FVEN
EOC

Drie Kamper monumentale zeilende visserijschepen gaan weer een week traditioneel onder zeil vissen op het IJsselmeer. Al meer dan 45 jaar wordt vanuit Workum de visserijweek georganiseerd door de Visserij Vereniging Workum. Deze week is een onderdeel van de Strontweek, welke bestaat uit vier onderdelen: de Strontrace, het Beurtveer, de Visserijweek en het Liereliet. Zie voor het programma www.Stontweek.nl

Vanuit onze buitenhaven vertekken volgende week de zeeschouwen ST16 en LE44, en de botter KP41. De ST16 en KP41 gaan vissen met staandwant , twee netten van ieder 100 meter lang welke met een soort ankers op de bodem worden gezet. Aan de uiteinden zetten ze twee visjonen met hun visserijregistratienummer erop. Dit alles moet onder zeil gebeuren en ook de volgende dag moeten de netten ook weer onder zeil binnenboord gehaald worden. Wat soms een lastige klus is door draaiende winden en de soms hoge IJsselmeer golven.

Of omdat de netten zo vol zitten met rode baars, snoekbaars, of IJsselmeerbot dat ze niet meer te tillen zijn. De LE44 gaat zich dit jaar weer bezig houden met de kuilvisserij dmv. bordjes. Bij het kuilen wordt een net voortgesleept en hoopt men veel spiering te vangen. Ook hier is veel kennis en vaardigheid voor nodig, en dit is een prachtige week om die oude Zuiderzee-visserijtechnieken te beoefenen en zo voor het nageslacht te bewaren. Alle drie de Kamper schepen hebben deze traditionele visserijweek een keer gewonnen. Sommige van deze Kamper bemanningen vissen dan ook al meer dan 25 jaar mee tijdens deze mooiste week van het jaar.

De start is op maandag 21 oktober om 12.00 uur vanuit Workum. Maar de zondag ervoor is het ook al een ontzettende leuke dag om mee te maken in de haven van Workum( zie foto). Op de woensdag komen alle 29 deelnemende visserijschepen terug naar Workum om hun duurzame verse vis te verkopen op de markt om 13.00 uur. En ook op de zaterdag wordt de vis die de tweede helft van de week gevangen is, op de visafslag bij de haven verkocht. Dat vindt plaats om 11.00 uur bij de haven en is om 13.00 uur de prijsuitreiking op de werf “de Hoop” . Daarna keren de drie Kamper monumentale visserijschepen weer terug en hopenlijk heeft een van hun de eerste prijs , een zilveren brijlepel in hun bezit.

Lees het gehele artikel op de bron: brugnieuws

Foto’s: Job Jager