Nieuws

VOC-Schip Halve Maen gaat Hoorn verlaten

EOC
FVEN

VOC-schip De Halve Maen zal Hoorn in 2020 verlaten en naar een andere thuishaven varen. Er is ’weinig tot geen draagvlak het schip voor Hoorn te behouden’.

Dat concludeert een haalbaarheidsonderzoek van de Stichting Vrienden van het Westfries Museum. Er zijn verschillende scenario’s tegen het licht gehouden, maar die blijken niet of nauwelijks haalbaar. ’Met spijt in ons hart nemen we afscheid van een schip dat tot de verbeelding sprak en Hoorn nog meer op de kaart zette als VOC-stad met een rijk veleden’, stellen de stichtingsbestuursleden Dick Louwman en Henk Tameling.

Zij betreuren met name de houding van de gemeente Hoorn. Die zag er geen heil in het verblijf van de replica te verlengen. Dat zette Louwman en Tameling aan tot een kritische brief in deze krant. ’Apart dat gemeenteraadsleden in het jaar van de Gouden Eeuw het signaal afgeven dat ze geen belang hechten aan een concreet en zichtbaar maritiem monument’, stelden zij. ’Merkwaardig als je bedenkt welke pr-waarde van meerdere tonnen wordt weggegooid dat dit nog enig zeilende 17e-eeuwse replicaschip in Nederland heeft’.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonnees

Foto: Benno Ellerbroek