Nieuws

Groen licht voor aanpak Noorderhaven Groningen

FVEN
EOC

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft groen licht gekregen om door te gaan met het plan van aanpak voor de Noorderhaven in de stad. De fracties in de gemeenteraad gingen woensdagavond schoorvoetend akkoord.

‘Opknapsubsidie’
Om het aangezicht van de enige vrijhaven van Nederland (schepen kunnen er vrij afmeren zolang er plek is, red.) te vergroten, krijgen eigenaren van woonschepen een subsidie om hun schip op te knappen. Twintig van de 63 schepen voldoen volgens de gemeente niet aan de kwaliteitseisen.

Individuele gesprekken
‘De uitkomst van de raadsvergadering betekent dat we door kunnen gaan met het plan van aanpak zoals gecommuniceerd met de bewoners’, zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf. ‘Dat betekent voor een groot deel van de bewoners dat er voor hen niet zo heel veel verandert. Maar met de eigenaren van zo’n twintig boten gaan we de komende maanden individuele gesprekken voeren.’ De bewoners van de Noorderhaven komen in aanmerking voor een subsidie. Het gaat om vijftig procent van de opknapkosten met een maximum van vijfduizend euro. ‘

Niet binnen vier maanden duidelijkheid
Een motie van de SP, het CDA de Partij voor de Dieren en 100% Groningen om de bewoners van de Noorderhaven binnen vier maanden duidelijkheid te geven, haalde het niet. ‘We hebben het hier niet over een toeristische attractie. Het gaat om mensen die soms al zeventien jaar in de haven wonen.’

Uitstoot van fijnstof
De motie van D66, GroenLinks en de PvdA om een deel van de onderhoudssubsidie te gebruiken voor de aanpak van de uitstoot van fijnstof door scheepskachels, haalde het wel.

Het college stelt de komende drie jaar in totaal 75.000 euro beschikbaar voor de facelift van de Noorderhaven.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord