Nieuws

Boordzuivering wordt optie voor toilet pleziervaart

EOC
FVEN

Recratievaarders mogen hun vuilwatertank vanaf 1 juli inruilen tegen een boordzuiveringsinstallatie. Het moet de bacteriologische watervervuiling beperken, die de spuigaten uitloopt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) verwacht van zuivering aan boord een hoger milieurendement dan van de bestaande regelgeving.

De recreatievaart kent al tien jaar een totaal lozingsverbod voor ongezuiverd toiletwater. Schippers worden geacht hun vuilwatertanks te legen in inzameltanks, waarvan er alleen al in Friesland meer dan honderd voorhanden zijn.

Dit regime heeft goeddeels gefaald. Er staat dan wel een boete van 160 euro op het overboord kieperen van plas en ontlasting, betrapping op heterdaad is bijna niet te doen.

Eigenaren van pleziervaartuigen krijgen de mogelijkheid een zuiveringsvoorziening in te bouwen. Dit zal ongeveer 2500 euro per installatie gaan kosten, zo raamt het ministerie. Tot nu toe was zo’n boordzuivering niet toegestaan. Een woordvoerder van de HISWA zegt dat de organisatie van de watersportindustrie al vanaf het lozingsverbod in 2009 vraagt om het zelf zuiveren van vuil water op pleziervaartuigen toe te staan.

Voor schepen die een vuilwatertank aan boord hebben geldt de verplichting niet, maar wordt nog steeds gedacht aan een verzegeling van de buitenboordafsluiter.

Overigens zegt het ministerie: ,,Er zijn in Nederland nog geen zuiveringsinstallaties voor toiletwater aan boord van pleziervaartuigen op de markt verkrijgbaar, omdat er momenteel geen vraag vanuit de markt is.’’

Dat zal straks veranderen als zuivering aan boord is toegestaan, is de verwachting van Van Nieuwenhuizen. Fabrikanten zullen naar verwachting een bedrag van 40.000 tot 50.000 euro moeten neertellen om een type zuiveringsinstallatie gekeurd te krijgen. 

Aan enkele leveranciers is voorgesteld dat zij hun zuiveringsinstallaties hierop onderzoeken. ,,Maar hieraan is nog geen gevolg gegeven’’, meldt het departement. ,,De indruk bestaat dat gewacht wordt op meer duidelijkheid over de eisen en inhoud van de regelgeving.’’ Dat pakket ligt er nu. 

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

Of bekijk de regeling op de Overheid