Nieuws

Varend erfgoed in Bolswarder grachten op Tjalkendag

FVEN
EOC

Varend erfgoed, drijvende musea en dobberende geschiedenisboeken: de grachten van Bolsward lagen afgelopen weekend vol met historische schepen.

Deze varende parade kwam naar de Hanzestad in het kader van de Tjalkendag, de jaarlijkse seizoensopening van de Noorderschippers. Voor deze editie is samengewerkt met de Stichtingen Bolswards Historie en Koopmanswelvaart. Zo was er op zondag voor het eerst een publieksdag, daar waar de zaterdag voorbehouden was -op een enkel onderdeel na- voor de schippers en leden. Wel werden de oude schepen vanaf de kades met belangstelling bewonderd door de vele toeschouwers.

Voor de schippers waren diverse activiteiten, zoals een cursus knopen, maar ook lezingen over de maritieme geschiedenis van Bolsward. Dit verhaal, verteld door Jan Sangers, werd zondag nogmaals gedaan, maar dan toegankelijk voor iedereen. Ook was zaterdag een ingelaste Monumentendag, waarbij historische gebouwen en kerken in Bolsward opengesteld waren voor publiek. Hiervoor werd een lijntje uitgegooid naar Stichting Bolswards Historie.

‘De stad er bij betrekken’, was op voorhand een belangrijk aspect voor de organiserende partijen. Waar de Noorderschippers vorige jaren na een dag weer weg waren, bleven ze deze editie tot en met de zondag liggen. Een schot in de roos, blijkt achteraf.

Blikvanger voor Bolsward was de Koopmanswelvaart, het historische beurtschip dat in 1906 gebouwd werd en in de twintigste eeuw tientallen jaren met vracht tussen Workum, Bolsward en Groningen voer. Sinds oktober vorig jaar is het weer ‘thuis’ in Bolsward.

Juist de overdracht van dat schip -de familie Horjus deed het over aan wat later de stichting Koopmanswelvaart zou worden- was de aanleiding voor het maritieme feestje. ,,Laten we Bolsward opzoeken”, werd geopperd bij de zoektocht van de Noorderschippers naar een locatie voor de Tjalkendag. En zo geschiedde.

Lees het gehele artikel met meer foto’s op de bron: Bolsward Nieuwsblad

Foto: Petra Spithorst