Nieuws

Reconstructie van een overnaadse boeier

EOC
FVEN

Voor de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel in Warmond was 6 juli afgelopen zomer een bijzonder moment. Op doe dag legde burgemeester Carla Beuer van de gemeente Teylingen in het bijzijn van wethouders en gemeenteraadsleden de kiel van een overnaadse boeier. Het wordt een reconstructie op schaal, van ongeveer 4 meter lang.

Werkbaas Alexander de Vos is van huis uit werktuigbouwer en wetenschapper, die zich ondermeer specialiseerde in onderzoek naar verkeersgedrag. Rond de eeuwwisseling gooide hij het roer om en besloot eigenhandig een werf te bouwen waar hij zijn eigen ronde jachten kon opknappen en onderhouden. Waaronder de uit de 19e eeuw stammende houten boeier Vivo.

“De Vivo is een karveel gebouwde boeier’, vertelt de Vos, “maar voordien werden er overnaadse boeiers gebouwd. De stad Leiden – buurgemeente – had twee eeuwen terug zo’n boeier als dienstvaartuig. Trouwens, de naam werd vroeger geschreven als ‘boeijer’, met een j. Daarmee werden stadsbestuurders vervoerd, maar ook de visserijrechten gecontroleerd op de zogenaamde Vroonwateren, waaronder een deel van de Haarlemmermeer.

Eind zeventiende eeuw kocht de Russische tsaar Peter de Grote al een overnaadse boeier in ons land. In 1816 kreeg de Russische keizer Alexander de Eerste een boeier cadeau ten tijde van het huwelijk van zijn zuster, Anna Paulowna, met kroonprins Willem II.

Lees het gehele artikel van Laurens van Zijp op de bron: Jachtbouw-Nederland