Nieuws

Deens zeilschip zinkt voor Zandvoort

EOC
FVEN

Voor de kust van Zandvoort zijn zaterdagmiddag 25 augustus elf opvarenden van een Deens zeilschip gered door de KNRM. Het zeiljacht van 24 meter, met de naam Svartlöga, is gezonken. Toen het historische zeilschip zo’n tien kilometer uit de kust en ter hoogte van Zandvoort water maakte en begon te zinken, sloegen de elf Denen alarm en stapten over op een reddingsvlot. Tegen de KNRM heeft de schipper gezegd dat het jacht door een windvlaag is omgeslagen.

De Denen, die tussen de 20 en 60 jaar oud zijn, zaten op een reddingsvlot van het jacht op 10 kilometer voor de kust. De medic van de SAR helikopter is aan boord van het reddingsvlot geland en is met de geredden aan boord van de reddingboot genomen. Onderweg naar IJmuiden zijn ze onderzocht door een arts. Ze maken het naar omstandigheden goed en zijn opgevangen in het bemanningscentrum van de KNRM in IJmuiden.

De Svartlöga is gebouwd in 1964 op de Zweedse militaire scheepswerf Karlskrona, als mijnenveger. In 2005 werd het schip omgebouwd tot een tweemaster voor wereldwijde zeiltochten. Het schip wordt voor zeiltochten geëxploiteerd door de vereniging “Foreningens Svartlögas Venner”, die in 2013 werd opgericht.

Het reddingsvlot op de Noordzee, foto: KNRM

De opvarenden hadden 112 gebeld en zeiden dat ze “ergens buiten Amsterdam” waren, zegt de kustwacht. Ook kwam een melding binnen via de Epirb van het schip. Een vliegtuig ving een ander noodsignaal op en gaf dat door aan Schiphol, die het weer aan de Kustwacht doorgaf. Er zat minder dan een uur tussen de melding en het moment dat de opvarenden werden gered. Voor de reddingsactie werden twee helikopters, twee schepen en drie KNRM-boten ingezet.

Het schip was in buiïg weer onderweg van Den Helder naar Zeebrugge. het reisdoel was een rondje Noord Atlantic, via de Carib, Noord Amerika en Groenland.