Nieuws

Traditioneel scheepsfeest “Saar-traditie” in Saarbrücken

FVEN
EOC

Van 25 tot 27 Augustus 2023 vindt het eerste traditionele scheepsfestival Saar-Tradition plaats in Saarbrücken. Saarland en Lotharingen hebben een lange traditie in de binnenvaart. Op de Saar werd al in de 17e eeuw hout vervoerd. Napoleon I liet in 1806 de (boven)Saar kanaliseren om Saarlandse kolen per schip naar Frankrijk te kunnen vervoeren. Aan het begin van de 20e eeuw bereikte de scheepvaart op de Saar haar hoogtepunt. Er werd gebruik gemaakt van de Peniche, een type schip dat is geoptimaliseerd voor het gehele kanalennetwerk in Frankrijk. Tot de jaren 60 stonden ze in wel 5 rijen in Saarbrücken. Op dat moment waren er ongeveer 270 Penichen geregistreerd in Saarbrücken. Hier vindt u historische en actuele afbeeldingen om te downloaden.

Het festival was oorspronkelijk bedoeld als Penichen-bijeenkomst. We hadden nooit durven dromen dat vijf Penichen hun deelname al hadden aangekondigd (foto’s hier, zullen regelmatig worden bijgewerkt). Hiervan zijn 3 penichen nog in originele staat: De SCAMPOLLO is nog in actieve dienst. De WILLI, gesponsord door de “Verein Historische Binnenschifffahrt” uit Basel, werd van 2004 tot 2018 gerestaureerd in overeenstemming met het “Barcelona Charter”.

De ANNA-LEONIE is als enige bewaard gebleven als sleepschip, dus zonder eigen voortstuwing. In 2007 werd ze overgebracht van Saarbrücken naar de scheepswerf van de gebroeders Wirotius in Rilchingen-Hanweiler, waar ze in 2011 werd gerestaureerd. Als monument voor de Saarsleepboot is het een attractie voor bezoekers van de Saartraditie die geïnteresseerd zijn in de naoorlogse periode waarin dit schip bijdroeg aan de economische bloei van het Saarland. Aan boord wordt een speciaal programma voor kleine en grote zeevarenden en toeristen aangeboden.

In totaal zijn er al 12 traditionele schepen geregistreerd. Een aantrekkelijke mix van scheepstypes: binnenvaartschepen, passagiersschepen, een postboot, sleepboten, een Luxemotor, een sloep en zelfs een politieboot. Het oudste schip is gebouwd in 1864, de deelnemer met de langste reis komt uit Wenen.

Volgens de Saartraditie kan Saarbrücken een weekend lang worden nagebootst “zoals het toen was”. Bezoekers kunnen de schepen bekijken en een gevarieerd programma beleven met als hoogtepunt de schepenparade op zaterdagmiddag. Ook in het weekend worden veel sportboten verwacht die de Saar opvrolijken.
Kijk hier voor meer info

Bekijk hieronder een video van de gerestaureerde Peniche ANNA LEONIE