Nieuws

2024 gaat de Paling aak weer naar Londen, wie vaart mee?

EOC
FVEN

In 2024 wil de Palingaak Kornelis Ykes II weer naar Londen varen. Daarvoor nodigen zij vooral jongeren uit Heeg en wijde omgeving uit om mee te varen. Zowel in 2019 met de reis naar Londen als in 2022 naar Kopenhagen hebben ze ervaren wat een geweldig zeewaardig schip de KYII is. Op de Fluessen is het voor de aak allemaal wat tam, maar op zee komt Korneliske Ykes II echt tot leven. Daar is het schip voor gebouwd. Het plan is om volgend jaar half juni naar Londen te varen en half juli weer terug. Dat zal in beide gevallen een tocht zijn zonder onderbreking. Afhankelijk van de weersomstandigheden mag je vanuit Heeg naar de Towerbridge rekenen op vier à zeven dagen. En terug zal misschien wat korter duren, aangezien er toch meestal zuidwesten wind staat.

De organisatie nodigt jongeren uit, die weten wat zeilen is. Mocht je ervaring hebben op een skûtsje, dan is dit een mooie kans om het grote water te ervaren. Douwe Bootsma en Jelger de Jong zijn, samen met Freerk Visserman, de ‘jongeren’ binnen ons bestuur. Maarten Stuurman, onze voorzitter en schipper, voegt zich daarbij. Zij maken zich er sterk voor om met leeftijdsgenoten deze ervaring te delen.

De tocht zal met zo’n 10 à 12 personen gemaakt worden. Eén daarvan is de schipper. Die heeft de eindverantwoordelijkheid, kent het schip door en door en weet de taken te verdelen. Elke keer is een ploeg van 4 à 6 personen aan het werk. Dat betekent vier uur op en vier uur af.

Zondag 14 mei: open dag
Op zondag 14 mei ligt de palingaak aan de walkant van de Syl. Mocht je interesse hebben, dan ben je van harte welkom om kennis te maken, meer te weten te komen en misschien jezelf op te geven om mee te varen. Ook als je jezelf misschien nog te jong of een oudere jongere voelt.

Kijk hier voor meer info