Nieuws

Gerrit Jan verzint een list om de motor van zijn Varend Monument® te kunnen laten draaien

FVEN
EOC

Het is vaste prik: tijdens de Arnhemse Kadedagen draait de motor van de oude havensleper Anders J. Goedkoop voor het publiek. Met de huidige brandstofprijzen loopt dat echter behoorlijk in de papieren. Machinist Gerrit Jan Zwalue verzon een list. Zwalue biedt tijdens de Kadedagen, zaterdag en zondag, tegen betaling besloten rondleidingen aan over het schip. Zo hoopt hij de benodigde brandstof te kunnen betalen om de scheepsmotor te laten lopen.

Dieselprijzen
Toch kleeft er volgens de Lelystadse Zwalue ook een groot nadeel aan. ,,Een uurtje de motor laten draaien kost je 25 tot wel 40 liter olie. We weten allemaal wat de dieselprijzen zijn op het moment, voor dat uurtje ben je zo 70 euro kwijt. Met de Kadedagen staat er een potje voor vrijwillige bijdrages, maar met die opbrengst kan ik nog geen twee liter olie kopen. En dat terwijl alleen al het starten van de motor zeker 10 liter kost.”

Samen met andere vrijwilligers is Zwalue verenigd in een stichting die de boot onderhoudt en bewaard willen laten blijven. ,,En die heeft helaas te weinig heeft te weinig donateurs, er komt niet voldoende geld binnen. Want niet alleen het draaien van de motor kost veel geld, dat geldt ook voor het wisselen van de motorolie. Kleine zaken, zoals het kopen van verf, betalen we al uit eigen zak.”

Draaiende onderdelen
Om meer geld binnen te halen voor de stichting kwam de machinist met het idee om tegen betaling rondleidingen aan te bieden. ,,Dat leek me een leuke manier. Mensen vragen tijdens de Kadedagen vaak of ze in de machinekamer mogen kijken. Dat kan, maar vaak kan niet iedereen mee. Het is een kleine ruimte met draaiende onderdelen. Behalve dat het dus krap is, moet ik ook iedereen in de gaten kunnen houden.”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor