Nieuws

‘Klein wonen is tonen dat het beter kan’

FVEN
EOC

Zijn boot is met een lengte van 35 meter niet bepaald tiny, maar de twintig vierkante meter die hij ervan bewoond wel degelijk. Albert van Iperen streeft een zelfvoorzienend leven na. Off-grid of shit is zijn levensleus, maar toch kiest hij ervoor om voorlopig nog met enige shit te leven. In een bijzonder interview vertelt hij over klein wonen en zijn levensfilosofie.

Met zijn toenmalige vriendin trok Albert er in 2013 op uit met een acht meter lange boot. Na drie maanden zwerven over voornamelijk Franse wateren keerde hij als een ander mens terug in Amsterdam. ,,We zijn naar Parijs gevaren en daarna verder via de oude Franse kanalen en weer terug. Al die tijd hebben we op twintig vierkante meter gewoond. Ik realiseerde mij dat ik verder niets nodig had’’, aldus de geboren Scheveninger.

Inmiddels woont de meubelhersteller op een forse boot aan de Zaan in Wormer. De meeste ruimte wordt ingenomen door zijn stekkervrije werkplaats, waar hij anderen kennis wil laten maken met ambachtelijke middelen, materialen, gereedschappen en technieken. Zijn roef in het oude schip is nog steeds niet meer dan twintig vierkante meter. ,,Ik heb er een bed uit de directoire periode staan. Bedden uit die periode zijn korter, omdat er half zittend in werd geslapen. Hoofd- en voeteneinde zijn van gelijke hoogte. Het bed heeft daardoor het karakter van een intieme kleine eigen ruimte. Tegenover het bed staat een Frans hout gestookt fornuisje. Daarmee kun je zowel verwarmen als koken. Er zit ook een oven in. Wat mij betreft is met een bed en een mogelijkheid om te koken en stoken het wonen in de basis geregeld.’’

Lees het gehele artikel op de bron: Klein Wonen