Nieuws

Liefhebber in Nuis koestert collectie Bronsmotoren

EOC
FVEN

Het is zijn grote passie, zijn hobby en zijn werk. Meindert Koning uit Nuis verzamelt en handelt in oude dieselmotoren. Zijn specialisme: de roemruchte Bronsmotoren die vroeger in Appingedam werd gemaakt. Koning is een lopende encyclopedie als het om die motoren gaat.
In zijn loods, annex werkplaats, annex museum aan de Lietsweg staan meer dan honderd motoren. Loodzware apparaten die hij in de afgelopen achtentwintig jaar heeft verzameld. De Bronsmotoren worden verzameld, de andere merken worden gerestaureerd, gereviseerd en weer verkocht. De 39-jarige Koning koopt de motoren over de hele wereld.

Van Ierland via Nuis naar Denemarken
Hij heeft er net nog één gekocht in Ierland en die gaat linea recta door naar een klant, annex liefhebber in Denemarken. Het is een nichemarkt waarin Koning opereert en daardoor is er volgens hem een prima boterham in te verdienen.

Pronkstukken in de verzameling
Koning is dieselmonteur en revisiespecialist van beroep. De liefde voor Bronsmotoren ontstond al op jonge leeftijd. ‘Gaandeweg ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen. Het zijn hele bijzondere machines die overal voor werden gebruikt. Je kwam ze tegen in schepen, molens en gemalen. Deze bijvoorbeeld komt uit de afgebroken molen in Kornhorn en deze heb ik gekocht in Argentinië’, zegt hij, wijzend naar twee pronkstukken in zijn verzameling.

Alles weet de dieselmonteur van de motoren in zijn verzameling. Bij alle machines heeft hij een uitgebreide documentatie en elk boutje, moertje, en nippeltje is door zijn handen gegaan. Koning: ‘Bij elke motor is een logboek. Die komen uit het archief van Brons zelf. Zo weet ik wanneer een motor is gebouwd, waarvoor hij is gebruikt, wie de eerste of tweede eigenaar was, welke onderdelen in de loop van de jaren zijn vervangen en welke Bronsmonteurs dat hebben gedaan.’

Lees het gehele artikel met video op de bron: RTV Noord