Nieuws

Derde leven voor zeilschip De Tukker waar talrijke jongeren op de juiste koers werden geholpen

EOC
FVEN

Het roemruchte zeilschip De Tukker, dat jarenlang door Jarabee werd gebruikt om ontspoorde jongeren weer op koers te krijgen, begint aan een derde leven. Het bedrijf EcoClipper heeft het schip gekocht en gaat het inzetten voor een zeilende lijndienst, voor vracht en passagiers op de Noordzee.

Zeilschip De Tukker maakte jarenlang opvoedkundige reizen met probleemjongeren. Door krimpende budgetten in de jeugdzorg werd het schip in 2013 uit de vaart genomen. Het zeilschip werd daarvoor jarenlang gebruikt door de Hengelose jongerenorganisatie Jarabee, maar werd in 2014 verkocht aan Scheepsbouw & Reparatie Friesland (SRF), in Harlingen.

Twentse historie
Het zeilschip draagt ook een stukje Twentse historie. Het schip werd in 1912 gebouwd in het Groningse Martenshoek als de ‘Harle Tief’. Met drie Enschedese bestuursleden aan het roer werd het schip overgenomen in 1988 door Stichting Zeilschip de Tukker en van Amsterdam naar Overijssel gevaren. Bijzonder detail is dat het interieur grotendeels afkomstig is van vloerplanken van de gesloopte sportzaal van het Enschedese Lyceum.

Kustvaarder
De Tukker is gebouwd in 1912 als schoeneraak en heeft jarenlang als kustvaarder vracht gevaren. In de jaren 80 werd ze een zeilcharterschip. Bij de grondige verbouwing zal eerst het vlak (de bodem) worden aangepakt, verder komt er een nieuw dekhuis en er zal een upgrade plaatsvinden van de systemen en tuigage. Het schip is een platbodem en heeft daardoor een relatief groot laadvermogen. Ze zal ongeveer 80 kubieke meter kunnen vervoeren, of een equivalent van 50-70 ton, aan vracht, vergelijkbaar met twee vrachtwagens. En De Tukker biedt accommodatie aan maximaal 12 betalende gasten.

Lees het gehele artikel op de bron: Tubantia

Afbeelding: © de Tukker