Nieuws

Vereniging De Binnenvaart: hoeders van de binnenvaarthistorie

FVEN
EOC

In de kersttijd is er extra veel aandacht voor nostalgische binnenvaart-plaatjes. Omdat Vereniging De Binnenvaart over veel interessante foto’s van vroeger beschikt, meestal afkomstig van de circa 3.000 leden, maakt de vereniging graag van de gelegenheid gebruik er twee te tonen in de Binnenvaartkrant.

De vereniging heeft als doelstelling “het stimuleren van de interesse in de nationale en internationale binnenvaart op nietpolitieke, -commerciële of -ideologische grondslag”. Het streven is om de historie van rederijen en particuliere vaart te behouden.

Eigen magazine
Met dat doel voor ogen beschrijft en illustreert de eigen periodiek van de vereniging – Binnenvaart geheten – ontwikkelingen in de sector. Het circa 64 pagina’s tellende magazine verschijnt zes keer per jaar. Het verleden van de binnenvaart krijgt ruime aandacht. Op de pagina in de Binnenvaartkrant slechts twee historische foto’s uit het alsmaar groeiende archief.

Maar ook actuele thema’s worden niet vergeten, zoals de gevolgen van laag water, de ontwikkeling naar (semi-)autonoom varen, waterstof als voortstuwing en actuele ontwikkelingen in de chemicaliënvaart.

En, niet te vergeten, dat alles wordt van prachtige illustraties voorzien. Vandaar dat de vereniging steeds meer jongere leden telt, en ook een toenemend aantal rederijen en andere binnenvaartbedrijven. De vereniging, die geheel op vrijwilligers draait, heeft nog veel meer te bieden, zoals een databank met ruim 17.500 schepen en meer dan 83.000 foto’s, een eigen Facebook- en YouTube-pagina. Daarnaast heeft Vereniging De Binnenvaart een eigen historische partyschip: de Veerdienst 3 kan voor aantrekkelijke prijzen worden gehuurd.

Binnenvaartcentrum
Een (gratis) bezoek aan het recent uitgebreide Binnenvaartcentrum in Dordrecht, het ‘hoofdkwartier’ van Vereniging De Binnenvaart, is zeer de moeite waard. Vrijwel zonder uitzondering zijn bezoekers erg onder de indruk van wat hier aan binnenvaartgeschiedenis te zien is. In het museum aan boord van de duwboot René Siegfried met bijbehorende lashbak, op de Marot, een gerenoveerde Franse Motor.

Online is de vereniging te vinden op www.debinnenvaart.nl. Nieuwe leden kunnen zich daar aanmelden bij de 32-jarige vereniging. Voor slechts 41 euro (65+: 38 euro) per jaar bent u lid en kunt u meegenieten van alle info in de periodiek.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant